Някои бири ще станат по-горчиви, цените на обичани видове уиски

...
Някои бири ще станат по-горчиви, цените на обичани видове уиски
Коментари Харесай

Бирата ще ни нагарча повече заради климатичните промени

Някои бири ще станат по-горчиви, цените на обичани типове уиски и други питиета ще скочат до небесата - всичко това с помощта на климатичните промени, писа електронното издание Мейл онлайн.

За въздействието на климатичните промени върху природата и човешкото здраве се приказва доста, само че някои по-малко познати последствия към този момент се случват и могат да се усетят от потребителите, до момента в който селското стопанство се пробва също да се приспособява към измененията във времето. Макар че резултатът върху лозята, дестилериите и пивоварните е друг, цялата промишленост се притеснява, че сушата и дефицитът на вода ще влияят върху производството на алкохол.

Лозарите, изключително от района на Калифорния, изумен от пагубни и повтарящи се горски пожари, се притесняват, че цели реколти ще бъдат белязани от мирис на пушек. Вкусът на пепел може да утежни деликатния вкусов профил на много виновност и да направи цели реколти безполезни или непродаваеми.

" Димът и пепелта, носени от вятъра, могат да повлияят на микробиологията на лозята на доста по-голямо разстояние ", сподели индустриалните анализатори от Sia Partners.

Лабораториите на винарската индустрия бяха наводнени с проби от грозде за тестване след горските пожари в долината Напа през 2020 година да вземем за пример, поради които към 8 на 100 от гроздето за вино бе на загуба.

Но не всичко е обречено и тъмно за винарните - екип от Оксфордския университет откри, че световното стопляне най-малко усъвършенства качеството на виното в Бордо.

Анализ на виното, създадено в фамозния френски винарски район през последните 50 години, откри, че през последните години с по-топли лета и по-влажни зими винените реколти стават по-добри. Тези условия се чака да станат по-обичайни поради климатичните промени.

Наблюдаваме наклонност по света, че с повишаващото се стопляне виновността стават по-силни, сподели ръководителят на проучването Андрю Уд. Той добави, че хората като цяло избират по-силни виновност, които са по-дълго отлежали и имат по-богат, по-интензивен усет, повече наслада и по-слаба киселинност.

Друга наклонност от последното десетилетие е, че " винените региони " се местят на север с повишението на температурите и това принуждава преместването на цели лозя.

Хмелът, употребен за производството на бира, захарната тръстика за рома и други значими култури за производството на алкохол също ще усетят въздействието на климатичните промени.

Тази година откриватели от Чешкия университет за естествени науки в Прага стигнаха до тревожното умозаключение, че хмелът евентуално ще става по-слабо горчив поради въздействието на повишаващите се температури върху реколтата. Учените са събрали данни от насажденията от хмел за интервала 1971-2018 година от 90 на 100 от европейските водещи райони за развъждане на хмел в Германия, Чехия и Словения.

Хмелът, който придава неповторимия усет на бирата, съдържа алфа киселини, на които се дължи горчивината и качеството на бирата.

В проучването, оповестено в сп. " Нейчър ", се показва, че спрямо интервала преди 1994 година хмелът през днешния ден стартира да зрее двадесет дни по-рано и това понижава наличието на алфа киселини. Установено е също, че реколтата от хмел е намаляла с съвсем 0,22 тона на хектар годишно, а горчивината е намаляла с към 0,6 на 100. С помощта на климатични модели, учените позволяват, че реколтата от хмел ще намалее с до 18 на 100 до 2050 година, а наличието на алфа киселини ще спадне с до 31 на 100 до тогава.

Карибската захарна тръстика, употребена в множеството типичен типове ром, може да бъде погълната от покачващото се морско ниво и задушена от устойчиви на горещините бурени. Миналия месец проучване на експерти под управлението на френски инженер химици от университета на Тулуза заяви, че се чака растеж на бурени като Rottboellia cochinchinensis, Ipomea plebeia и Digitaria sanguinalis поради повишаващите се температури. Изпаряващата се прясна вода също ще повлияе зле на производството на захарна тръстика, което ще се затруднява от намаляващия размер на плантациите и покачващото се морско ниво.

Климатичните промени провокират безпорядък в снабдяването на огромните производители на уиски със зърнени култури, сподели репортерът Браян Фрийдман пред Пи Би Ес наскоро. Той е създател на книгата " Crushed: How a Changing Climate Is Altering the Way We Drink` " и е открил, че рисковите прояви на климатична неустановеност като наводнения, суши, нахлуване на инвазивни типове вредители основава огромни проблеми и на земеделските стопани, и на производителите на алкохол, които зависят от тяхната продукция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР