Някои банки в България действат като мобилните оператори - подвеждат

...
Някои банки в България действат като мобилните оператори - подвеждат
Коментари Харесай

Експерт: Някои банки действат като мобилни оператори - подвеждат клиенти

Някои банки в България работят като мобилните оператори - подвеждат клиенти с най-различни предложения, в които включват скъпи услуги. Това разяснява във вторник финансовият анализатор Стефан Христов пред БНР във връзка идното нарастване на такси и комисиони през есента, оповестено от съвсем всички огромни финансови институции у нас.

Както в. " Сега " писа, макар рекордните облаги, които отбелязва секторът през тази година, от октомври трезорите възнамеряват да завишат таксите за обслужване на сметки, банкови карти и парични преводи.

Според Стефан Христов по този начин банките се презастраховали поради многото нови регулации, свързани със отбраната на клиентите и ограниченията против прането на пари, които завишавали разноските им, а също и поради упованията за нова икономическа рецесия. 

„ Като цяло банките се стараят да усилят таксите там, където се изисква присъединяване на техен чиновник - да вземем за пример, платежни нареждания, осъществени на книжен притежател. Идеята е хората всеобщо да стартират да употребяват онлайн и мобилно банкиране ", разяснява Христов.

Според него обаче не може да не прави усещане, че трезорите по едно и също време подвигат от октомври до еднакъв размер таксата за превод в левове - към 4 лева. Обяснение за това може да е идното влизане в действие от 15 декември на нов еврорегламент, който би трябвало да усредни преводите в евро и в левове. В момента България е страната в Европейски Съюз, която събира най-високи такси за еврови преводи от и за чужбина. „ Ако до момента банката ви е вземала 3 лева за превод в левове, след 15 декември би трябвало да ви взема 3 лева и за превод в евро, който сега е примерно 30 - 40, даже 100 лева от време на време “, означи Христов. Така банките ще загубят част от приходите си, които в този момент желаят да компенсират с по-високи такси за услугите. 

„ Въпреки устрема към орязване на разноските и понижаване на физическите интервенции в офис банките не престават да уголемяват клоновата си конструкция, което е доста необичайно “, разяснява още финансовият анализатор.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР