Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към

...
Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към
Коментари Харесай

СЗО: Антибиотиците са безсилни срещу бактерии-убийци

Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към антибиотици. Това демонстрира отчет на Световната здравна организация, създаден на база първата година от пандемията на COVID-19. Той е основан на данни от 87 страни през 2020 г. 

“Прекомерната приложимост и/или злоупотребата с антибиотици е помогнала на бактериите да станат резистентни към доста лекувания, а в това време наборът от заместителни лечения, който са в развой на разработка, е обезпокоително нищожен ”, се показва в отчета, представен от Ройтерс.

Докладвани са високи равнища над 50% на устойчивост при бактерии, които предизвикват животозастрашаващи инфекции на кръвния поток. Това са бактериите Клебсиела пневмония и Ацинетобактер, прибавят от СЗО.

Тези инфекции постоянно изискват лекуване с антибиотици от последно потомство.

Около 8% от инфекциите на кръвния поток, породени от Клебсиела пневмония, са станали резистентни към жизненоважна група медикаменти, наречени Карбапенеми, се споделя в отчета.

Степента на антимикробна устойчивост остава доста висока, само че антибиотиците от последно потомство също стартират да стават по-малко ефикасни, сподели доктор Кармем Песоа-Силва, началник на Глобалната система за наблюдаване на антимикробната устойчивост на СЗО.

Нужни са доста старания, разноски и време за утвърждение на даден антибиотик, а лимитираната възвръщаемост на вложенията отхвърлят производителите на медикаменти да вършат нови антибиотици.

В резултат на това създаването на нови антибиотици се прави от малко и дребни лаборатории на биофармацевтични компании.

Глобален разбор, оповестен по-рано тази година, откри, че 1,2 милиона души са умряли през 2019 година поради устойчивост към антибиотици за бактериални инфекции. Този разбор демонстрира, че този тип смъртност е водеща в международен мащаб, което я прави по-висока от ХИВ/СПИН или малария.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР