- Някои анализатори виждат рискове за нов февруари с висока

...
- Някои анализатори виждат рискове за нов февруари с висока
Коментари Харесай

Ще има ли борсов махмурлук

- Някои анализатори виждат опасности за " нов февруари " с висока волатилност на софтуерните компании, други не.

- Спад при IT бранша може да докара отрицателен резултат и върху останалите акции. " Комбинацията от висока оценка на акциите, приключването на сезона на корпоративните доклади и отрицателните резултати от митата може да станат причина за нова промяна на Уолстрийт "

Цветослав Цачев, " Елана трейдинг " Още по тематиката
Да биеш инфлацията

Цените на артикули и услуги са на най-високото си равнище от 5 години, само че това не е проблем за някои вложения
10 авг 2018
Най-печелившите взаимни фондове

Колебанията на тържищата доведоха до негативна рентабилност за 3/4 от фондовете през първото полугодие на 2018 година
12 юли 2018
Акции, подвластни от биткойн

Кои софтуерни компании може да нарастнат, в случай че виртуалната валута още веднъж поеме курс на повишаване
4 май 2018
Разпродажбите на тържищата в Съединени американски щати оцветиха Азия и Европа в алено

Според анализатори става дума за естествена, само че и закъсняла промяна. В края на деня пазарите на Стария континент се успокоиха
6 фев 2018 Технологичният бранш е златната кокошка за вложителите през 2018 година Компаниите като Apple и Amazon се развиват бурно и елементарно печелят доверието на от ден на ден вложители, защото се смятат за устойчиви на най-големия риск сега - комерсиалната война, която Съединени американски щати разгласи на Китай, Европа и Япония с налагането на мита. Ето за какво притокът на вложения към софтуерно фокусираните фондове към този момент доближи рекордните 20 милиарда $. Което е повече от вложените 18.3 милиарда $ за цялата предходна година. Съответно софтуерният индикатор на S&P се увеличи с 16% от началото на 2018 година, в случай че S&P500 e единствено с 5% нагоре. Без включването на софтуерните акции и Amazon (която се класифицира като търговец на дребно) фондовият пазар в Съединени американски щати щеше да е на загуба за годината. Преди седмица Apple пък стана първата компания с капитализация от 1 трилион.

Важността на софтуерните акции за Уострийт е една от аргументите анализатори и вложители да вършат непрекъснати прогнози за посоката им, защото е прекомерно евентуално тя да дефинира и тази на целия пазар и след опиянението да пристигна махмурлук за тържищата.

Накъде поема моторът на FAANG

Анализ на една от най-големите капиталови банки в света Morgan Stanley, която ръководи над 800 милиарда $, който беше разгласен при започване на месеца, сочи, че вложителите ги чака софтуерен " махмурлук " на борсата. " Разпродажбите на акции започнаха постепенно, само че съгласно нас този развой занапред ще усилва инерцията си. Предстои най-голямата промяна от февруари насам ", се споделя в разбор, който банката е изпратила до свои клиенти и който визира точно софтуерния бранш. Само ще напомним, че през февруари тази година бяха регистрирани най-големите корекции на всички водещи международни тържища за последните 10 години. В резултат показателите се намалиха към края на тримесечието, надлежно американският S&P500 с 1.2%, японският Nikkei225 с 5.8% и европейският EuroStoxx50 с 4%.

Според Morgan Staney след оповестяването на докладите към края на полугодието пазарът е изпратил подвеждащ сигнал. " Акциите на Фейсбук и Netflix към този момент потеглиха надолу през последния един месец, само че необятните показатели съвсем не се повлияха. По този метод единствено се удостовери неправилното чувство за сигурност ", се споделя в отчета. Акциите и на Фейсбук и нa Netflix се намалиха с 13% през последния един месец. Съществува опция средства да бъдат пренасочени от тези към други браншове, като по този метод равнището на съществени индикатори като S&P500 да остане непроменено. Това е една от аргументите доста вложители да премислят тактиките си по отношение на FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet/Google), защото те образуват прекомерно огромен дял в портфейлите им. А при спад на цените им това може да се окаже пагубно.

Какви са упованията на българските анализатори

Тук мненията на локалните финансови анализатори се разграничават. " В момента вероятността пред интернационалните пазари е неутрална ", е мнението на Христо Великов. Той е член на Управителния съвет на едно от най-големите сдружения за ръководство на активи у нас " Райфайзен Асет мениджмънт ", което има взаимни фондове с активи на обща стойност над 205 млн. лева За доста придвижване на цените има нужда и от основна смяна в пазарната обстановка, като съгласно него множеството корпоративни доклади за второто тримесечие надвишават упованията. Ето за какво за него вероятностите са оптимистични. Въпреки това обаче тези резултати към този момент не съумяват да подкрепят пазара на акции и той остава в рамката, в която се търгува през последните няколко месеца. " През тази година най-големият отрицателен фактор е " комерсиалната война ", само че този фактор стартира да отслабва своето влияние върху пазарите. Въпреки това възможни непредвидени дейности на политическо равнище могат бързо да трансформират това ", прибавя Великов.

Има опасности, за които да внимаваме

Главният капиталов съветник на " Елана Трейдинг " Цветослав Цачев, които ръководят близо 100 млн. лева активи, обаче също вижда опасности. " Имам терзания във връзка с пазарите. Фокусът на вложителите е единствено към позитивните вести, само че те пренебрегват притеснителните фактори за стопанската система ", споделя Цачев. Той отбелязва да вземем за пример понижението на бизнес климата в Съединени американски щати, което е разследване на комерсиалната война на Тръмп. " Забавянето на световния напредък ще се усети в околните няколко месеца. Комбинацията от висока оценка на акциите, приключването на сезона на корпоративните доклади и отрицателните резултати от митата може да станат причина за нова промяна на Уолстрийт ", предвижда той. Също по този начин огромният риск не е единствено в комерсиалната война на Съединени американски щати с Китай, а в появяването на инфлация. Това може да принуди Федералния запас да форсира покачването на лихвата в страната и да има доста отрицателен резултат върху Съединени американски щати и някои от разрастващите се пазари. " Такава заплаха има и тя ще се усети едвам през идната година, в случай че подобен сюжет се развие ", разяснява оше Цачев.

А Sofix накъде

А няма спор, че представянето на акциите на Българската фондова борса мощно се въздейства от интернационалните пазари. В рамките на първото тримесечие на годината, белязано от рекордна волатилност на световните тържища и спадове, достигащи 8.2% при FTSE100 да вземем за пример, българският SOFIX означи спад от 3.9%. Досега той не е възстановил цената си от края на 2017 година, като понижението се усили до 6%. " Развитието на Българската фондова борса акцентира нейния характерен темперамент и въздействието на интернационалните фактори имат лимитирано въздействие върху стойностите на главните показатели ", разяснява Христо Великов. Наличието на нови компании, които желаят да бъдат обществени и транспарантни, е положителна вест за финансовия пазар, с помощта на която може да се чака и повишение на интереса от страна на вложителите към БФБ, напомня той. През тази година производителят на месо " Градус " съумя да притегли над 80 млн. лева на БФБ, а неотдавна компанията за биометрични технологии " Биодит " също разгласи, че има упоритостта да стане обществена до края на годината. Очаква се повишаване на държавните облигации на Съединени американски щати

Облигациите в този момент стоят на назад във времето на фона на растежа на акциите и вероятностите за покачване на лихвите. Но пазарът на дългови бумаги следи стопанската система и изпреварва трендовете, като упованията са да има понижение на лихвите през 2020 година Тоест, най-късно след година ще стартира трайно повишаване на държавните облигации на Съединени американски щати, предвижда Цветослав Цачев. Те имат място в портфейлите на вложителите като застраховка от рисковете пред растежа в кратковременен интервал, само че и като инвестиция в границите на 3-5 години, тъй като Съединени американски щати към този момент е на върха на икономическия цикъл и пазарът през този интервал ще доближи пика си. Златото, от своя страна, демонстрира положителни облаги, когато има промяна на акциите и това може да се повтори през идващите месеци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР