Някои анализатори твърдят, че моделът на продуктова сделка“, включващ ООН,

...
Някои анализатори твърдят, че моделът на продуктова сделка“, включващ ООН,
Коментари Харесай

Анкара може да започне диалог с Дамаск

Някои анализатори настояват, че моделът на „ продуктова договорка “, включващ Организация на обединените нации, в случай че бъде сполучливо прибавен, „ може да бъде прибавен за разрешаване на други спорове, в това число сирийския “.

Анкара стартира да обмисля нови разновидности за своята тактичност в Сирия. Това се потвърждава от изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в изявление за турския канал TV 100, че „ Анкара ще окаже всякаква политическа поддръжка на „ сирийския режим “, с цел да почисти района от терористите “.

В същото време Турция обясни своите позиции, които съгласно Чавушоглу „ са разисквани в разговор с Иран “. Първо, Анкара преглежда Кюрдската работническа партия (ПКК) и Сирийските демократични сили (СДС) като " терористи ". Второ, сирийският президент Башар ал-Асад „ не би трябвало да счита умерената съпротива за терористи, за разлика от кюрдите “.

Ердоган, Иван Шилов, ИА Регнум

Нека назовем характерностите на обстановката. Първо, за първи път на обществено равнище Турция даде обещание политическа поддръжка на Сирия, само че с „ условия “, които значително подхождат на съглашението от 1998 година сред Анкара и Дамаск за битка с ПКК.

Между другото, това разрешава на Турция да прави трансгранични интервенции на сирийска територия при положение на закани, идващи оттова.

Второ, изказването на Чавушоглу беше направено в навечерието на идната среща в Сочи сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. Според прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков на срещата водачите на двете страни, наред с други въпроси, ще обсъдят обстановката в Сирия.

От това следва главният извод: Ердоган може да предложи на Путин да работи като медиатор за определяне на разговор с Асад по въпроса за кюрдите с желанието да стартира координирана работа в тази посока. В същото време Анкара дава да се разбере, че може да признае „ режима на Асад “ за законен.

Башар Асад, kremlin.ru

При този ход на събитията сирийските кюрди се изтеглят от процеса от Астана за разрешаване на обстановката в Сирия. Тази позиция на Анкара не е инцидентна, защото тя е съществено обезпокоена от вероятностите за развиване на остра политическа рецесия в прилежащ Ирак и от обстоятелството, че Ербил може да се опита да разгласи своята самостоятелност.

Този модел в действителност може да не устройва Дамаск и Техеран. От друга страна, предложенията на Ердоган към сирийския водач за създаване на взаимна тактичност в кюрдското направление могат да бъдат съпроводени от контраусловия на Асад, свързани с отхвърли на Турция да се намесва във вътрешните работи на Сирия.

Но както и да е, няма да е задоволително Анкара и Дамаск да водят политика единствено във формат на заобиколен разговор. Имаме потребност от персонална среща сред Ердоган и Асад. Ако това се случи, тогава Съединени американски щати ще имат съществени проблеми с поддръжката на кюрдските елементи на Партията на демократичния съюз (PYD) в Северна Сирия.

Някои анализатори назовават този метод на турската страна прагматичен, отразяващ подготовката на Ердоган за идните общи избори през 2023 година

Неслучайно турските издания оповестяват, че моделът на „ продуктова договорка “ с присъединяване на Организация на обединените нации, в случай че бъде сполучливо приложена, „ може да бъде приложена за разрешаване на други спорове, в това число сирийския “.

Вестник Yeni Şafak, базирайки се на турски военни специалисти, отбелязва, че в възможния разговор Анкара-Дамаск „ може да се употребява същата формула, както при договарянията в Истанбул “.

Както отбелязва вестникът, „ Ердоган може да повдигне този въпрос на среща в Сочи с Путин “. Вярно е, че за обективност означаваме, че опити за определяне на информационни канали сред Анкара и Дамаск бяха направени по-рано. Известно е, че специфичните служби на двете страни не престават да си сътрудничат. Да забележим какво ще стане с Ердоган този път.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР