Някои американски компании в Китай ускоряват отдалечаването си от континенталната

...
Някои американски компании в Китай ускоряват отдалечаването си от континенталната
Коментари Харесай

Американски компании пренасочват инвестиции от Китай

Някои американски компании в Китай форсират отдалечаването си от континенталната част на страната, защото увеличаващите се мита не престават да вредят на бизнеса им. Това сочи изследване, оповестено от Американската комерсиална камара в Шанхай през днешния ден, представено от CNBC.

Повече от една четвърт от интервюираните - или 26,5% - обявиха, че през миналата година са пренасочили вложения, в началото планувани за Китай, към други райони. Това е нарастване с 6,9 процентни пункта по отношение на предходната година, се споделя в отчета, като се отбелязва, че софтуерната, хардуерната, софтуерната и сервизната промишленост са имали най-високо равнище на промени в вложенията.

Изследването, извършено в партньорство с PwC, изследва 333 членове на Американската комерсиална камара в Шанхай. То се организира от 27 юни до 25 юли - през интервала, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха да възобновят комерсиалните договаряния и тъкмо преди последната ескалация на наказателни цени.

Американските компании в континенталната част обявиха също, че рестриктивните мерки за достъп до локалния пазар затрудняват реализирането на техния бизнес.

Попитани за най-хубавите вероятни сюжети в настоящите търговски договаряния, повече от 40% от интервюираните споделиха, че по-големият достъп до вътрешния пазар ще бъде най-важният резултат за подкрепяне на бизнеса, a 28% показаха като основна отбраната на интелектуалната благосъстоятелност. Третият най-очакван резултат от комерсиалните договаряния е обвързван с "увеличените покупки на артикули от Съединени американски щати " с 14,3%, демонстрира изследването.

Без достъп до пазара

Едно от дългогодишните недоволства на американските компании по отношение на активността си в Китай е, че доста браншове са затворени за задгранични предприятия. В отворените браншове е мъчно да се конкурира с държавни предприятия или частни компании, които могат да се възползват от локални връзки или политики, споделят те. Твърденията за насилствен транспорт на технология на китайски сътрудници и неналичието на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност са единствено част от провокациите, пред които са изправени американските компании.

Последното изследване на AmCham е открило, че достъпът до локалния пазар остава един от главните проблеми, с които се сблъскват фирмите, като повече от половината интервюирани - или 56,4% - споделят, че приемането на лицензи не е елементарно.

Американското бизнес наличие в Китай остава мощно, като американските компании и техните сътрудници се равняват на повече от 450 милиарда $, съгласно августовски отчет на изследователската компания Gavekal Dragonomics. Анализът също по този начин уточни, че продажби в азиатската страна са повече от два пъти над цената на американския експорт на артикули и услуги за Китай. Но взаимните мита удрят приходите и карат някои американски компании да трансформират тактиката си за Китай, сподели още изследването на AmCham.

Малко над половината от интервюираните обявиха, че приходите им са намалели вследствие на нарасналите цени. Една трета от тях приписват спад сред 1% и 10%.

Общата доходност не е спаднала през 2018 година, се споделя в отчета. Но повече респонденти обявиха, че приходите и маржовете са намалели предходната година, изключително спрямо интервенциите в други страни. Нивата на скептицизъм се повишиха с 14 процентни пункта до към 21% - интервюираните се почувстваха по-малко оптимистични за вероятностите за 2019 година, дължащи се частично на забавянето на вътрешната стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР