Някои амбициозни руски проекти за хидроплани така и не виждат

...
Някои амбициозни руски проекти за хидроплани така и не виждат
Коментари Харесай

Защо руската армия все още използва стари съветски хидроплани?

Някои амбициозни съветски планове за хидроплани по този начин и не виждат бял свят, само че други не престават да крепят съветския флот към този момент повече от половин век.
МБР-2


Sputnik

Хидропланите МБР-2 са употребявани дейно по време на Втората международна война като разузнавачи и бомбардировачи. „ Кравите “ или „ хамбарите “, както ги назовават водачите, са лесна плячка за врага поради неприятната си ризница и ниската си скорост. Ето за какво МБР-2 се употребяват най-вече за среднощни бомбардировки.



Александър Маркин
„ Бериев “ Р-1


Архивна фотография

Първият руски хидроплан с турбореактивни мотори Р-1 е толкоз бърз, колкото и американските FH1 Phantom и F9F Panther. Независимо от това заради механически проблеми и непълен военен обсег той в никакъв случай не влиза в серийно произвеждане.
Бе-12


Николай Акимов/TAСС

Този деец служи в редиците на руските и съветските войски 58 години и е най-старият хидроплан в армията. Основната му задача е да търси и наблюдава противников подводници. Планира се в близко бъдеще да бъде или сменен, или изцяло осъвременен.
А-40


Валерий Матицин/TAСС

Разработен през 1980-те години, А-40 е планиран да размени Б-12 като главен руски самолет-амфибия за битка с подводници. Проектът се срутва с разпада на Съюз на съветските социалистически републики, само че през днешния ден съветското министерство на защитата обмисля да му даде втори късмет за живот.
Бе-200


Максим Блинов/Sputnik

Единственият реактивен самолет-амфибия в света – Бе-200 – е многофункционална машина. Може да бъде преконфигуриран за интервенции по търсене и избавяне, за транспорт на пасажери и товари и за морски патрул.

По време на противопожарни задачи той поема до 12,5 кубика вода за няколко секунди, до момента в който лети над водни повърхности, след което ги изсипва върху огъня.
ВВА-14


Александър Маркин

„ Бериев “ ВВА-14 е несполучлив опит на руските дизайнери да основат самолет-амфибия с отвесно политане. Такъв хидроплан би могъл да бъде употребен като стратегически или тактически бомбардировач и е планувано да бъде въоръжен с нуклеарно оръжие. Въпреки това неналичието на подобаващи мотори за отвесно политане кара дизайнерите първо да трансфорат ВВА-14 в елементарен аероплан, а по-късно и да анулират целия план.
Бе-2500


ПАО ТАНТК „ Г.М. Бериев “

С дължина на полета до 16 хиляди км., този самолет-амфибия е плануван за транспорт на товари при тансконтинентални полети. Това е най-големият хидроплан, разработван някога, само че планът по този начин и не е осъществен.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР