Някога заклеймявани като неофашисти, Шведските демократи на Джими (Ими) Окесон

...
Някога заклеймявани като неофашисти, Шведските демократи на Джими (Ими) Окесон
Коментари Харесай

От факлата до маргаритките - как евоюлираха шведските националисти

Някога заклеймявани като неофашисти, Шведските демократи на Джими (Ими) Окесон наподобява са на път да трансфорат своята националистическа политика, насочена към гласоподавателя, в огромна изборна победа в тази страна, от много време фамозна с демократичната си приемливост.

През 1995 година Окесон става член на дребна партия, подкрепяна основно от мъже с " бръснати глави " и кубинки. Откакто е неин водач от 2005 година, той съумя да придаде по-умерен имидж на Шведските демократи и да разшири електоралната им база с посланието си, че имиграцията разрушава страната.

Осем години откакто за първи път влязоха в Народното събрание, Шведските демократи са на път да нарушат политическото статукво, до момента дефинирано от необятни обединения на леви и десни блокове, както и визията на страната за самата себе си като прогресивно общество.

Срещаме се с 39-годишния Окесон, до момента в който гледа по малкия екран мач от Световното по футбол, с костюм, само че без вратовръзка, в офиса си в Народното събрание - постройката, в която, мнозина се надяваха, че в никакъв случай няма да бъде позволен. Той обаче е убеден, че повече не може да бъде пренебрегнат.

" Щом сме втората най-голяма или даже най-голямата мощ в Народното събрание, а другите партии към момента си мислят, че може да ни пренебрегват и да се преструват, че не съществуваме, значи би трябвало да покажем мускули ", съобщи Окесон в изявление за " Ройтерс ". Министър-председателят Стефан Льофвен назова Шведските демократи " неофашисти " през 2014 година - обвиняване, което те отхвърлят.

Събитията обаче се разиграха в тяхна изгода по време на рецесията с бежанците през 2015 година, когато Швеция одобри 163 000 претенденти за леговище - повече от всяка друга европейска страна (на глава от населението). Така имиграцията попадна трайно под светлината на прожекторите.

Предвид обстоятелството, че съгласно социологическите изследвания Шведските демократи ще могат да съперничат на най-големите партии - социалдемократите на Льофвен и десните Умерени - с над 20% от гласовете на изборите на 9 септември - годините на Окесон като политически " парий " може скоро да приключат.

Много гласоподаватели се отъждествяват с неговия имидж на Швеция, обременена от мигранти, страдаща от престъпност, с изнемогваща система за обществено подкрепяне, а националистическите му възгледи съответстват с популистката вълна в Европа и с клетвата на президента Доналд Тръмп " Америка преди всичко ".

Партията желае заледяване на множеството имиграционни и парични тласъци, с цел да бъдат уверени мигрантите да си тръгнат. Тя е дейна и в области като опазването на здравето и битката с престъпността. " Готови сме да свалим всяко държавно управление, за което сметнем, че не води Швеция в вярната посока ", предизвести Окесон.

 От факлата до маргаритките - по какъв начин евоюлираха шведските националисти
© Reuters

Предупреждението му звучи гръмко, само че самият Окесон е дискретно въздържан. Той признава, че е интроверт, а преди време написа: " Всичко, което кажеш, може да бъде и ще бъде употребявано против теб ". Това е от книгата му от 2013 година " Satis Polito " - симптом по какъв начин възприема себе си като елементарен човек, който се опълчва на политическата система.

Окесон приказва ясно и умерено - по-уместно за шведската аудитория, която към момента цени повече консенсуса по време на спор, в сравнение с грубия конфронтация, практикуван от водачи като Тръмп. Посланието му обаче постоянно е колкото искрено, толкоз и тъмно.

След като делът на популацията, родено в чужбина, набъбна от 11 на 18 % при започване на века, Окесон упрекна демократичните имиграционни политики за насилието на уличните банди, за сегрегацията и за протестите в обръчите от покрайнини с многоетажни блокове към най-големите шведски градове.

Окесон споделя, че желае да ги срути, наричайки " ислямизацията " най-голямата външна опасност след Втората международна война. Яростен критик на Европейския съюз, той желае референдум за шведското участие, въпреки че заради скромната поддръжка за " Swexit " вместо това си е сложил като приоритет ограничението на имиграцията от непознати страни.

Пътят към честността

Окесон изигра централна роля за еволюцията на Шведските демократи, твърди Йонас Хинфорс, политически откривател от университета в Гьотеборг.

" Той въплъщава трансформацията от авиаторските якета и кубинките с железни бомбета до формалните костюми ", сподели Хинфорс. " Той съумя доста ловко да формулира главните тематики, вълнуващи партията, като в същото време избегне проблемите, които са неуместни за нея ".

След като се причислява към Шведските демократи през 1995 година - седем години откакто партията е учредена най-вече от деятели, свързани с бели расисти - Окесон и стеснен кръг от другари, получили прозвището " бандата на четиримата ", се заемат да трансфорат " пътуващия цирк ", както го назовават те, в стандартна партия.

Партийният знак - разпален факел, подобен с този на английския неофашистки Национален фронт, бе сменен с цвете, а противоречиви претенции като връщането на смъртното наказване и ограничението на осиновяването на деца, които не са с нордически генезис, бяха изоставени.

 От факлата до маргаритките - по какъв начин евоюлираха шведските националисти
© Reuters

Мнозина не одобриха измененията за чиста монета. Когато Шведските демократи завоюваха първите си места в Риксдага, депутатите от Лявата партия отхвърлиха техният парламентарен офис да е на същия етаж, заявявайки, че не се усещат в сигурност в сходна компания.

Лидерството на една поляризираща партия в прехода от неизвестността до Народното събрание има своята цена. Заплашван от съперници, от време на време даже замерван с яйца, Окесон живее под защита от тайните служби и споделя намерено, че има проблеми с психологичното здраве.

След изборите през 2014 година, когато Шведските демократи усилиха опвече от два пъти местата си в Риксдага - 49 от общо 349, той излезе в отпуск по болест поради " бърнаут ", синдрома на професионалното привършване или " прегаряне " ).

" Беше доста тежко, най-много поради жестоката обществена стигма да си Шведски демократ ", описа Матиас Карлшон, един от " бандата на четиримата " на Окесон.

Въпреки че към този момент е татко на наследник, партийната работа на Окесон е засенчила доста други неща в живота му (образование, кариера и връзки) и даже на самия него от време на време му се коства като обезверен хазарт.

" Кой би наел някогашен водач на провалена, презряна партия, жигосана като расистка? ", размишлява той в публикация, оповестена в списание през 2010 година, преди партията да влезе в Народното събрание.

Личният живот на Окесон общо взето се е ограничавал до общуването с други членове на партията, с които прекарва ваканциите. Освен това е пианист в група, която свири така наречен викинг рок - носталгични патриотични песни, примесени със северна митология. След като множеството време през първите години е бил съвсем изцяло пренебрегнат (веднъж карал 1600 км, с цел да произнесе тирада пред аудитория от четирима души), в този момент за Окесон даже се приказва като за вероятен предстоящ министър председател, въпреки че към този момент никоя друга партия не би подкрепила концепцията.

" Те се самозалъгват, че Шведските демократи не съществуват, че протичащото се не е действително, че ние ще изчезнем и всичко ще се върне към остарелия ред. Това обаче не се случи.Аз съм тук ", съобщи той. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР