Някога в Китай е имало Министерство на наказанията. Осъдените били

...
Някога в Китай е имало Министерство на наказанията. Осъдените били
Коментари Харесай

Ще се сдобием ли с Министерство на наказанията и главен палач?

Някога в Китай е имало Министерство на наказванията. Осъдените били бити с бамбукови пръчки, рязали им пръсти, уши, носове и крака, деряли ги живи и им отсичали главите. Публично. Императорът на Поднебесната империя вярвал, че страхът е майка на дисциплината.
Накрая популацията се разбунтувало. Мо Йен ослепително разказва обстановката в „ Изтезание със санталово дърво “. Изводът е явен: идиотските решения водят до опозиция, ръководена от време на време от оперен артист, а на мястото за санкции се озовава самият основен палач…

Сетих се за книгата на Нобеловия лауреат Йен още при първите апели на основния прокурор Иван Гешев за рестриктивни ограничения при преодоляване на рецесията с ковид. Гешев припомня на невъзмутимия Джао Дзя, необикновено находчив в измислянето на санкции за нарочените за отговорни. Който е чел книгата знае, че това съпоставяне не е обидно, тъй като Дзя е сериозен човек, който обича занаята си и го практикува с възприятието, че прави нещо извънредно потребно. Пък и властта му е безгранична досега, когато системата за произвеждане на боязън се срива…

Във вторник Гешев съобщи: Призовавам да се подхващат радикални ограничения. Бяхме едни от първите в Европа, които ги взеха, всички останали страни бяха след нас и ни последваха, в това число и Съединени американски щати. Проблемът се взема решение, когато е заловен в самото начало другояче по-късно става нерешим. Пред правната комисия на Народното събрание той сподели още, че актуалната рецесия ще покаже дали в България има държавници или хора, които се занимават с дребнотемие.

И други правилни неща сподели още обвинител №1. Но… Няма по какъв начин да избегнем това „ Но “. Гешев приказва единствено за другите. Те нарушават, хитруват, мамят, лъжат и прочие Той - в никакъв случай. Затова не планува наказания за себе си и подчинените му, в случай че инцидентно злоупотребят с власт, прекалят с репресиите или оказват противозаконен напън и арестуват за почистване на сметки.

Натрапваните от него рекомендации все по-често се формулират като разпоредби. От месеци той е поел на ръчно ръководство Министерство на вътрешните работи, службите, ДАНС, КПКОНПИ и други силови структури. Отскоро подрежда какво да правят и да му рапортуват и другите министерства. Създаде прокурорски щаб час и половина откакто Народното събрание одобри концепцията за изключително състояние. Той не бе в залата, само че към този момент бе подготвен с отговора. И не се поколеба да разгласи, че останалите щабове би трябвало да му рапортуват. За по-сигурно извика ген. Мутафчийски в Съдебната палата, откъдето дадоха нещо като брифинг под негово управление.

Аз предвождам парада/войната - това ни споделя Иван Гешев. Демонстрацията е недвусмислена. Надушил слабите места на държавното управление той нападна тъкмо там. Изчислил е, че в този момент е моментът да покаже, че е над министър председател и президент – най-малко по пълномощия. Атаките против президента му дадоха опция хем да „ услужи “ на избран кръг, хем да реализира свои цели.

Когато Борисов и Радев въпреки всичко се събраха, с цел да покажат, че в сложен миг не е време за дрязги, Гешев усети заплаха. И подсети за себе си с настоявания за крути ограничения, в това число против медици и медии, две доста чувствителни зони – първата линия на битката с вируса и осведомителната територия. Превземе ли тях – Гешев си е обезпечил безспорната власт.

Той знае, че на терена на политиката, медицината, медиите – не е изключително мощен. Засега. Но има гений за използване на принуда. Упорит е и има неистова жадност за власт.

Конфуций предизвестява: Пазете се от тези, които ви вменяват виновност, те жадуват да господстват над всички.

Ако съпоставим държанието на основния прокурор с дейностите на познати в историята диктатори, ще установим, че дава отговор 100% на профила.

.
Мусолини - инцидентни ли са приликите?...

Излишно е да се припомня, че упоритостите на човек с сходни блестящо изразени силови способи и домогвания към властта могат да дадат неприятни резултати. Затова би трябвало да бъдат охладени: А/ от политиците с възприятие за отговорност, колкото и да са малко; Б/ от гражданското общество. Не съм оптимист обаче, тъй като имунната система на нацията е доста слаба.

Времената на тестване раждат сходни наполеоновци, само че и гневен отпор. Защото не е задоволително да парадираш, че правиш всичко в името на закона и демокрацията, тъй като неведнъж към този момент си показал таман противоположното: нетърпимост към публичното мнение, гражданските свободи и право на изяви, свободата на словото и правото на мнение.

Гешев желае надзор за всички и безконтролност за неговите дейности. Иска строги санкции, само че не загатва по какъв начин да бъдат глобени тези, които под мантията на закона и изключителните ограничения надвишават права и газят закона. В развитите демокрации при осъществени сходни закононарушения представителите на властта и правозащитните органи получават по-тежки присъди от елементарните жители. Защото злоупотребата със служебно състояние и власт заплашва устоите на страната и демокрацията. Може да е факсимиле, само че е правилно и врагът е пред портите ни.

Българските жители като цяло демонстрират зрялост след оповестяването на епидемията и изключителното състояние. Нарушенията се демонстрират и акцентират непрекъснато. Грешките на контролните органи, щабове и управници обаче се прикриват. Това основава напрежение. С напън, закани, санкции, затвор и гонене се реализира боязън, само че и опозиция.

Гешев загатва военно състояние. Дайте му го и той ще осъществя фантазията си – тирания на прокуратурата. Официално, тъй като импровизирано тя към този момент е реалност. Идеята е остаряла и е родена в хотел " Берлин ". Поне по този начин настояват хора осведомени с нея. Когато го установим към този момент ще е късно, а ковид ще се окаже по-малката неволя.

Убеден съм, че фантазиите на множеството българи са свързани с концепциите на Дякона и Мартин Лутър Кинг. Колкото й рядко да се сещаме и да сме подготвени да ги реализираме. Не е избавление измъкването от едно зло, в името на друго – още по-голямо. Гешев приказва за това какъв брой е скъп живота, само че пропуща най-важното: животът е скъп, когато е комбиниран със независимост. Затова и на оня български флаг, опръскан с кръв, написа: Свобода или гибел.

Животът на плебеи, подвластни и обезправени към този момент сме го живели.

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР