Някога тримата лидери на патриотичната формация можеха да бъдат снимани

...
Някога тримата лидери на патриотичната формация можеха да бъдат снимани
Коментари Харесай

Каракачанов засега спаси Валери Симеонов

Някога тримата водачи на " патриотичната " групировка можеха да бъдат снимани дружно. Днес Красимир Каракачанов призна, че през последната половин година обединението " Обединени патриоти " не е работила и се е занимавала единствено с вътрешните си проблеми

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Борисов трансферира решението за Симеонов на " Обединени патриоти "

Майките на деца с увреждания и подкрепящи ги жители желаеха оставката на вицепремиера на митинг пред Министерски съвет
22 окт 2018
Пируетите на Сидеров

Въпреки труса в " Обединените патриоти " до разпад на болшинството надали ще се стигне
18 окт 2018 Вицепремиерът Валери Симеонов няма да подава оставка от държавното управление, тъй като в случай че го направи, това ще събори държавното управление. Коалицията " Обединени патриоти " през последната половин година не работи, тъй като водачите ѝ се занимават със себе си, само че най-малко на хартия, трите партии в нея са единни. Това стана ясно от изказванията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след края на съвещанието на съдружния съвет на " Обединените патриоти ", който се организира във вторник следобяд.

Поводът за него беше изявлението на вицепремиера за майките на деца с увреждания, което провокира извънредно мощна реакция и всеобщи упования той да подаде оставка. Самият Симеонов в понеделник съобщи, че в случай че двамата му сътрудниците от " патриотичната " коалиция изискат той да се отдръпна от държавното управление, ще го направи незабавно. Мнението на Волен Сидеров беше ясно, тъй че оцеляването на вицепремиера зависеше единствено от Красимир Каракачанов. Днес водачът на Вътрешна македонска революционна организация застана твърдо зад Симеонов и по този начин, най-малко към този момент, оставка няма да има. Това обаче няма да понижи напрежението и политическият скандал надали ще завърши през идващите дни.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Срещата беше бойкотирана от третия участник в обединението Волен Сидеров, на който по думите на Симеонов " се обаждали ", пращали " sms-и " и чак на първия час разбрали, че няма да пристигна. За сметка на това Сидеров написа статус на страницата си във фейсбук, в който съобщи, че не участва на съвета, тъй като преди шест дни партията на Симеонов НФСБ е свалила политическото си доверие от него като ръководител на парламентарната група, а от Вътрешна македонска революционна организация не са взели никакво отношение по въпроса и мълчанието им е знак на единодушие с НФСБ.

" При това състояние няма логичност да бъда на тази среща. ", написа Сидеров, който ден преди този момент настояваше за привикване на съвещание на съдружния съвет на ръководещата коалиция ГЕРБ- " Обединени патриоти ", на който да бъде гласувана оставката на Симеонов.

" Няма да работя с Марешки "

Красимир Каракачанов съобщи, че е изслушал обясненията на Валери Симеонов за това какво е желал да каже с думите си против майките с деца с увреждания и това, че той " не е имал поради да наскърбява майките ". След това изясни, че оставката на един вицепремиер значи да падне държавното управление. " Аз през вчерашния ден доста бях впечатлен от обстоятелството, че Корнелия Нинова ме прикани аз да бъда индивидът, който да смъкна държавното управление и да изиска оставката на господин Симеонов. Това значи Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се върнат на власт. За мен това не е решение на въпроса. Второ, в случай че Симеонов си тръгне от държавното управление, би трябвало да разчитаме на Марешки (лидерът на " Воля " бел.ред.). Съжалявам, само че за мен това не е опция. Не одобрявам като опция на НФСБ да ми се появи Марешки, който по този начин или другояче тропа на вратата и чака да се намести на стола при първа комфортна опция. Аз с този човек няма да работя ", сподели Каракачанов. Той изясни, че е посъветвал Симеонов " по-внимателно да си сортира думите. " Аз персонално не бих употребявал сходни думи по метод, по който желая да кажа нещо друго ", сподели Каракачанов. И добави, че за него е значимо, че държавното управление си е свършило работата. " Бюджетът за хората с увреждания от 270 млн. лева се усилва с още 150 млн.лв. или с 60% и стават 420 млн.лв., т.е. държавното управление си е свършило работата.

" Валери Симеонов не е урод "

Симеонов изясни, че до този миг не е влизал в пояснителен режим за думите си против майките на деца с увреждания по чисто тактически съображения. " Когато ти хвърлят едни обвинявания и незабавно да почнеш да се обясняваш какво си желал да кажеш и какво не си желал, съгласно мен е губеща политика ", сподели Симеонов. Той изясни, че упрекът в думите му не е към децата. " Валери Симеонов не е урод. Валери Симеонов има неработоспособен в дома си, има очи на главата си и доста добре вижда, че част от децата, които са изкарани в тези колички, имат физически недъзи, те са с деформирани крака. Нима някой от вас позволява, че аз съм подобен урод, ненормалник, мизантроп, че ще кажа, че тези деца се преструват на заболели. Съвсем не е това смисъла. Аз още един път апелирам да прочетете деликатно какво съм споделил - аз споделям от аспекта, че майките ги показват за заболели деца, а пък въпреки това ги държат на зной, на дъжд и на мраз. За мен това не е обикновено. Вчера на митинга отново имаше няколко такива дечица изкарани. Пак дублирам аз не съм звяр, аз доста добре виждам какви са децата ", съобщи Симеонов. Вицепремиерът упрекна медиите, че са извадили двете изречения, което по думите му трансформирало смисъла на изявлението му. " Трите огромни малките екрани още от събота сутринта започнаха с надписа " Кресливи дами на сякаш заболели деца ". Между тези изречения има 13 думи. Който желае да го одобри, който желае да не го приема ", сподели Сименов. Вицепремиерът за следващ път съобщи, че " не вижда причина да се извинява " на майките. Той изясни, че те действително са получили " всичко, което са поискали. " Изявлението направих след съвещание на тристранния съвет, на който ние приехме всички техни оферти в Закона за хората с уврежданията ", сподели Симеонов.

Коалицията " Обединени патриоти " съществува на хартия

Красимир Каракачанов съобщи, че не приема упреците на Волен Сидеров, че Вътрешна македонска революционна организация са си замълчали за желана оставка от председателския пост на парламентарната група на водача на " Атака " от НФСБ. " Когато първо имаше сходно искане за промяна на ръководителя на групата от страна на НФСБ ние казахме че не сме съгласни. Смятам, че в една коалиция би трябвало да има разговор, а не престрелки през медиите. Както не поддържаме промяната на Волен Сидеров като ръководител на парламентарната група, по този начин и не поддържаме концепцията за оставката на Валери Симеонов ", сподели Каракачанов.

Той обаче призна, че през последните шест-седем месеца обединението не работи. " Ние се занимаваме с вътрешни проблеми, ангажираме обществото с неща, които не са хубави и не са естествени. Вместо да се концентрираме върху тематиките, които са ни събрали като коалиция, по-късно поради тези неща хората са ни вкарали в Народното събрание. Това съгласно мен бяха едни изгубени месеци и обединението на процедура не функционираше ", съобщи министърът на защитата. На въпроса по какъв начин оттук насетне обединението ще работи, Каракачанов отговори: " Оттук нататък решението е едно - който ще работи - да работи в обединението. Смятам, че ние не може да се отклоняваме от тези хрумвания в нашите стратегии на " Обединени патриоти " или на програмата за ръководство. Ще представяме самодейностите на вниманието на сътрудниците, в случай че има отговор - работим дружно, в случай че няма - работим поотделно ", изясни той. И дефинира положението на " Обединени патриоти " по този начин: " Коалицията съществува на този стадий, имайки съществени проблеми в връзката и в метода, по който си приказваме. "

Валери Симеонов сподели, че обединението е основана за общо присъединяване в парламентарните избори. " Тя е формирана с съдружно съглашение, което е подписано. Коалицията съществува до момента в който съществува това съглашение. То не е нарушено, макар че има доста съществени разминавания, на които сте очевидци в последно време ", сподели Симеонов. По думите му, те ще поканят още веднъж Волен Сидеров на съвещание, на което да обсъдят проблемите между тях. " Ние ще поставяме и отсега нататък старания да решаваме проблемите си. Няма проблем, който да не бъде решен ", заключи Симеонов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР