Някога станал епицентър на продемократични протести, площад Тахрир в Кайро

...
Някога станал епицентър на продемократични протести, площад Тахрир в Кайро
Коментари Харесай

Египтяните решават колко дълго да остане Сиси на власт

Някога станал епицентър на продемократични митинги, площад " Тахрир " в Кайро в този момент е изпълнен с транспаранти, агитиращи за промени в конституцията, които са заклеймявани от критици като недемократични. Транспарантите покриха емблематичния площад - основна локация на митингите от Арабската пролет през 2011 година, принудили дълго управлявалият автократ Хосни Мубарак да сдаде властта - близо две седмици преди Народното събрание да одобри с голямо болшинство препоръчаните промени този вторник.

От на следващия ден е ред на народа да каже думата си на тридневен референдум, на фона на изказвания, че управляващите бързат да подложат на гласоподаване противоречивите оферти. " Участвай и изрази волята си за конституционните ремонти ", приканват огромни транспаранти на площад " Тахрир " евентуалните гласоподаватели.

Предложените промени биха разрешили на сегашния президент Абдел Фатах ас Сиси теоретично да остане на власт до 2030 година Те удължават също президентския мандат от четири на шест години, а една от препоръчаните разпореждания разрешава Ас Сиси да остане на власт още един 6-годишен мандат.

В сегашната конституция има ограничаване до два президентски мандата. Ас Сиси пристигна на власт през 2014 година, година откакто застана отпред на свалянето на демократично определения президент ислямист Мохамед Морси от армията, след всеобщи митинги против неговото ръководство. Поправките прогласяват армията за " бранител и поръчител на конституцията, демокрацията и гражданската страна ", дефиниция, която съгласно опозицията закрепва ролята на армията в политиката.

Друг член на конституцията, по отношение на съдене от боен арбитражен съд на цивилни, направили набези против военни зони, лагери или гранични региони, е уголемен, с цел да включи " обекти, предпазени " от армията. " Тези ремонти подриват демократичния курс на страната ", сподели Хайтам ал Харири, един от дребното опозиционни депутати в Народното събрание. " Те съставляват оттегляне от достиженията на двете революции от 25 януари (2011 г.) и 30 юни (2013 г.) ", сподели Харири пред ДПА. " Те разрешават (на президента) да се намесва в избирането на ръководителите на правосъдните институции и въвличат въоръжените сили в политиката. Това не е в полза на страната ", добави ал Харири. " Поправките наподобява като че ли са основани за избран човек ", сподели той, визирайки Ас Сиси.

При ръководството на Ас Сиси Египет постоянно е упрекван в заглушаване на политическото противоречие и самостоятелните медии, обвинявания, които държавното управление отхвърля като неоснователни. Правозащитници споделят, че препоръчаните промени още повече подриват демокрацията в страната, като концентрират прекомерно доста власт в ръцете на президента. " Тези ремонти целят разширение на пълномощията на военните съдилища по отношение на цивилни, подриват независимостта на правосъдната система и ускоряват безнаказаността към нарушавания на човешките права от чиновници на силите за сигурност ", сподели в изказване Магдалена Муграби, представител на правозащитната организация " Амнести интернешънъл ".

При все това бранителите на поправките споделят, че те са нужни за дълготрайната непоклатимост в Египет, разтърсван от безредици, последвали протеста през 2011 година и от вълна от екстремистки офанзиви. " Ас Сиси пристигна на власт в изискванията на нечуван напън и необикновени условия ", сподели подкрепящият президента народен представител Абдел Хади ал Касаби. " Въпреки това, той сполучливо се оправя със задачата. Хората добре го опознаха и го изпитаха. Според поправките, той е длъжен да остане още две години (на власт), с цел да приключи това, което е почнал и има право да се кандидатира за още един мандат, в случай че изиска ", сподели Ал Касаби пред официоза " Ал Ахрам ". Ал Касаби оглавява " Подкрепа за Египет ", парламентарен блок на болшинството, който предложи поправките през февруари.

Засега Ас Сиси не е коментирал обществено предложенията. Но през 2015 година той бе декларирал, че конституцията, призната година по-рано, е непрактична. " Тя бе формирана с положителни планове, само че страните не се построяват единствено с положителни планове ", сподели той тогава.

В навечерието на идния референдум проправителствените медии и политически партии ускориха пропагандата в поддръжка на поправките и приканиха египтяните да " бъдат виновни ", и да отидат до урните. Но опозиционният народен представител Ал Харири предвижда слаба изборна интензивност. " Краткото време сред предлагането на поправките и оповестяването на датите на референдума не разрешиха на доста хора да придобият цялостна визия (за поправките) ", сподели той. " Надявам се да има интензивно присъединяване в гласуването, тъй като това значи, че има късмет за отменяне на поправките ", добави Ал Харири.

Ако болшинството гласоподаватели одобрят измененията, те незабавно ще влязат в действие. Близо 61,3 млн. египтяни имат право на глас, съгласно публични данни. Те ще гласоподават в близо 14 хиляди изборни секции в цялата страна. Очаква се окончателните резултати да бъдат оповестени на 27 април. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР