Някога родният в Шотландия и успял да осъществи американската мечта

...
Някога родният в Шотландия и успял да осъществи американската мечта
Коментари Харесай

Да работиш за $1,20 на седмица и да станеш най-богатият човек в света: Историята на Андрю Карнеги

Някога родният в Шотландия и съумял да реализира американската фантазия Андрю Карнеги е бил най-богатият човек в света. Той съумява да реализира това, като първоначално след преместването си в Щатите печели едвам 1,20 $ на седмица.

Години по-късно той продава личния си бизнеса за близо половин милиард $ и се трансформира в най-заможният човек. В късните години от живота си Карнеги подарява по-голямата част от благосъстоянието си, което го трансформира в един от доста великодушните филантропи, познати в историята.

Неговата история стартира от шотландското градче Дънфърмлин в Шотландия, където през 1835 година се ражда в оскъдно семейство на тъкач и шивачка. Когато той е на 13 години родителите му отпътуват дружно с двете си деца за Северна Америка в търсене на по-добър живот, споделя уеб сайтът History.com.

Те се откриват в Алегени Сити, през днешния ден Питсбърг в щата Пенсилвания. По това време Андрю Карнеги е изкарал едвам няколко години в учебно заведение в родината си, само че с установяването на фамилията в Съединени американски щати той няма опция да продължи образованието си и е заставен да стартира работа. Първоначално става служащ във фабрика за памук, където печели по 1,20 $ седмично.

Карнеги се оказва упорит и работлив и бързо съумява да си откри по-добра работа. Първоначално го наемат в телеграфно бюро, а по-късно става телеграфен оператор при началника на жп гарата в Пенсилвания. През 1859 година наследява шефа си на тази позиция. Това е и началото на интервала, в който Андрю Карнеги прави първите си вложения в разнообразни компании - такива, добиващи въглища, желязо и петрол.
 Джон Рокфелер е бил 3 пъти по-богат от най-богатия човек през днешния ден
Джон Рокфелер е бил 3 пъти по-богат от най-богатия човек през днешния ден

И още няколко бизнесмени от предишното, които изпреварват Джеф Безос

С бързото разгръщане на жп превоза в тези години той продължава интензивно да прави инвестиции в него и основава компания, занимаваща се с построяването на мостове - Keystone Bridge Company, както и телеграфна компания. В началото на 30-те си години той към този момент е състоятелен човек.

През 1870 година Карнеги основава първата си компания за произвеждане на стомана. В идващите десетилетия предприемачът съумява да построи същинска империя увеличавайки доста приходите си. През 1892 година всичките му бизнес инициативи са обединени под шапката на холдинга Carnegie Steel Company.

Девет години по-късно Карнеги го продава на банкера Джон Пиерпонт Морган за 480 милиона $, което го трансформира в най-заможният човек в света по това време.

Още преди този момент да се случи той написа своето " Евангелие на благосъстоянието ", в което показва, че заможните хора са морално задължени да разпределят парите си по способи, които да работят за благополучието и щастието на елементарния човек. И той следва тази своя концепция, като подарява 350 милиона $, равняващи се на милиарди долари през днешния ден, на разнообразни дела.

Част от дългия лист включва финансирането на над 2500 обществени библиотеки по света и на над 7600 органа на черкви. Също по този начин той подарява земята и покрива разноските за построяването на известната през днешния ден зала Карнеги хол в Ню Йорк.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР