Някога решение на Конституционния съд и промяна в Закона за

...
Някога решение на Конституционния съд и промяна в Закона за
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: На практика колекцията на Божков е узаконена

Някога решение на Конституционния съд и смяна в Закона за държавната благосъстоятелност са аргументите през днешния ден на процедура да се вижда узаконена частната сбирка на Васил Божков. Това разяснява някогашният парламентарен арбитър Благовест Пунев пред Би Ти Ви в студиото на „ Лице в лице “.

Произхода на тези артефакти – те са благосъстоятелност на Божков. Има и частни музеи, където се узакониха и могат да се излагат експозииции на тези културни полезности, добави Пунев.

Културният министър съобщи преди дни, че ще се ревизират движимостите в сбирката на хазартния необут, с цел да се оценят артефактите и каква е културната им полезност и дали са законни.

През 1998 година по време на ръководството на Костов, решението на съда на процедура е узаконило една сбирка, която не е ясно по какъв начин ще се ревизира, разяснява още някогашният парламентарен арбитър.

„ Тези обекти бяха изключени с смяна в закона за държавната благосъстоятелност от обсега на обществената държавна благосъстоятелност. Посочени са каталози с движимости отвън оборота, т.е. те не могат да са предмет на покупко-продажби и придобиване по отминалост, не може да са благосъстоятелност на частни физически лица, сред тях бяха движимости с археологическо и национално значение. Излиза, че по логиката на конституционното решение един артефакт по смисъла на Панагюрското богатство, живописен и културен артефакт може да се придобие по отминалост от физическо лице. (…) И някои предмети бяха обществена благосъстоятелност, след смяната в закона се получава, че може да се получават на общо съображение или със покупко-продажби, или по отминалост, или с иманяри, или със последващи иманяри “, изясни Пунев. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР