Някога е имало такава професия - странстващ музикант. Имаше и

...
Някога е имало такава професия - странстващ музикант. Имаше и
Коментари Харесай

Америка подкопава Путин: Антъни Блинкен съблазнява Централна Азия

Някога е имало такава специалност - странстващ музикант. Имаше и такава специалност - странстващ доктор. Но държавният секретар на Съединени американски щати Тони Блинкен работи на повърхностен работен ден като странстващ обвинител (разбира се, на Русия) и странстващ съблазнител (на всички тези страни, които Вашингтон към момента не е съумял да притегли в антипутинската коалиция).

Тази седмица ръководителят на американската дипломация обиколи южната част на Русия, някогашните руски републики в Централна Азия.

И на всички места Тони Блинкен изпълняваше една и съща ария: ние сме положителни, Русия е неприятна. Обърни тил на Русия и се хвърли в обятията ни.

Трябва ли Москва да бъде доста напрегната по този въпрос? Не доста, евентуално не. Съединените щати схващат обективните закони на географията и геополитиката и до момента не са повишили доста упоритостите си във връзка с отделянето на Казахстан и някогашните руски републики от Централна Азия от Русия.

Ето да вземем за пример знаковото изказване този януари на американския дипломат в Астана Даниел Розенблум:

„ Ние разбираме позицията на Казахстан и политиката, която страната води към своите съседи, тъй като това се дължи на географски аргументи. Смятаме, че страните би трябвало да водят политика на добросъседство към прилежащите страни и по тази причина одобряваме и позицията на многовекторната политика, която страната организира в този момент ".

Мисля, че Казахстан е доста явен по отношение на позицията си по избрани събития. И мисля, че Казахстан обяснява позицията си по въпросите на суверенитета и териториалната целокупност.

Звучи ли задоволително умерено? Такова е, каквото е. Но Москва също не би трябвало да изпада в положение на блаженство. Американската „ сдържаност “ (в кавички този термин звучи доста по-адекватно в нашия контекст) се основава напълно не на слабостта на позициите в района, а на трезвото схващане на действителностите и желанието да се употребяват тези действителности за оптимално в техен интерес.

Няма да стартирам с най-важното, само че в това време доста значимо. Демонстрирайки своето външно (важно предупреждение) почитание към правото на Казахстан да следва самостоятелна външна политика, американските публични лица опонират на някои зле премислени изказвания на съветски публични лица.

Бийсултан Хамзаев, народен представител от Държавната дума на Руската федерация от ръководещата партия „ Единна Русия “, в обществените мрежи, януари 2022 година:

„ Имам доста другари от Казахстан, които имат вяра, че братската република има право да бъде част от Руската федерация. Вярвам, че развиването на върховен Казахстан е допустимо единствено в стеснен съюз с Велика Русия ".

„ В стеснен съюз “ или „ в комбинация “? „ Има право “ или „ би трябвало да бъде “? Тези нюанси са доста ясно обрисувани в политическия хайлайф на Казахстан - изключително откакто януари 2022 година беше сменен от февруари 2022 година (намекът, мисля, е ясен).

Но американската линия в Централна Азия не е просто игра на контрастност. Това също е дълга игра. Вашингтон осъзнава, че единственият курс за ръководещите елити на страните от района е да хеджират лихвите. Какво е?

Казано доста просто, тогава това са дейности на правилото „ и вашите, и наши “ и търпеливо (или не много) очакване на този, който ще бъде взет. Съответно, задачата на Блинкен по време на визитата му беше да посее подозрения за Русия, да натисне малко и нежно, да убеди малко и деликатно - да направи всичко по този начин, че прословутото хеджиране да наклони колкото е допустимо повече в интерес на американските ползи.

И би трябвало да се каже, че забележителна част от казахстанския политически хайлайф е много податлива на сходни маневри. „ Нашата страна е главният съдружник на Съединени американски щати в Централна Азия! " - с сходно самопризнание преди няколко месеца бях учуден от остарял прочут от видна казахстанска политическа фамилия.

Разбира се, това изказване не е напълно вярно (или, по-точно, изцяло неправилно). Казахстан е „ главният съдружник на Съединените щати в Централна Азия “ по същия метод, по който е „ главният съдружник на Русия в Централна Азия “.

С други думи, преди при Назарбаев, а в този момент при Токаев, тази страна се грижи първо, второ и трето за личните си ползи.

Но самият факт на сходно изказване е знаменателен и свидетелства за съществуването на съществено интелектуално недоволство измежду казахстанската ръководеща класа. И тази ферментация ще завърши (или най-малко ще се уталожи) не по-рано от края на СВО.

Говорим за Казахстан, само че въпреки всичко се плъзгаме към диалог за Украйна? Точно. Сега в Украйна се взема решение освен ориста на самата Украйна, само че и геополитическото разположение във всички други райони на света, където има съветски ползи.

И тук стигаме до друга значима причина за " умереността " на настоящия американски курс в Централна Азия. Защо да размахвате сабя - да се държите по-настойчиво, нападателно и нападателно - в случай че няма справедливи геополитически условия за това?

Ако вследствие на СВО Казахстан е притиснат сред победоносната Русия и Китай, който от ден на ден се опълчва на Съединените щати, тогава държанието на елита в Астана ще бъде същото.

Трябва ли да опиша различен сюжет? Дори и да би трябвало, несъмнено ще се въздържа. Нека единствено да кажа, че в този случай " умереният " американски курс в южната част на Русия бързо ще престане да бъде сдържан даже в кавички.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР