Някога да управляваме всичките си домашни уреди от разстояние изглеждаше

...
Някога да управляваме всичките си домашни уреди от разстояние изглеждаше
Коментари Харесай

Умна къща: Вече може да управляваме дома си от телефона

Някога да управляваме всичките си домашни уреди от разстояние изглеждаше като сюжет от приказен филм. Сега това е изцяло допустимо с помощта на новаторските мозъци, които се стремят да усвоят целия капацитет на технологиите.

Такива са и момчетата от МClimate - екип от млади български специалисти, които са ядрото на започващата едноименна компания, привлякла вниманието на Европейския съюз. Те разработват устройства, които се включват към климатика, бойлера, радиатора и всички ел. уреди, а посредством особено приложение за смарт устройства се ръководят от отдалеченост. Независимо дали сме в другата стая на жилището или на другия завършек на света - постоянно имаме достъп до ръководство и приемане на настояща информация за положението на нашите домашни уреди. Така компанията трансформира домовете в умни, а продуктите им усъвършенстват метода на работа на всичко у дома.

Как работят

Устройствата на МClimate се свързват с домашните уреди, а по-късно и към локалната интернет мрежа. Чрез приложението на компанията те се конфигурират в специфичния програмен продукт, който разрешава да се ръководят през смарт телефон. Единственото изискване е просто - да не стопираме безжичния интернет у дома.

Устройствата Меlissa и Vicky се слагат на климатика и радиатора, а посредством приложението избираме по кое време да се включат и каква да бъде температурата. Vicky се монтира на радиатора и употребява местоположението на смарт телефона, с цел да настройки нужната температура у дома. Когато усети, че сме надалеч, тя понижава температурата на радиатора и я усилва, когато разбере, че сме на път към дома. От компанията дават обещание, че по този метод умният им програмен продукт може да спести до 25% от сметките за електричество. 



Bobbie се свързва с бойлера и го задейства преди да се приберем вкъщи, вместо да топли вода през целия ден. Приложението също по този начин има алтернатива да " заучава " по кое време се прибираме и само` да задейства уреда.

Устройството SmartPlug пък дава опция да включваме и изключваме всеки ел. апарат, включен в " умния контакт ". Само с натискането на един бутон лампи, ел. печки и захранващи устройства стартират да работят.

Основател на компанията е Любомир Янчев - едвам на 22 години. В 12-ти клас той основава план за интелигентен домакински помощник, който да му спести досадното чудене спрял ли е климатика, изключил ли е бойлера. Проектът му печели първо място на надпреварата „ Млади гении “, а с това слага началото на MClimate. С годините събира и екип, а стартъпът печели финансиране. Част от парите идват от Европейския съюз и неговия фонд за рисков капитал Еleven, които доста харесват концепцията на Янчев.



Споделя, че " номерът " е не да създаваш умни домашни устройства, а да намериш метод да направиш към този момент съществуващите смарт. Сега компанията има 4 офиса - в София, в Бергамо, Италия, в Барселона, Испания, и в Ню Делхи, Индия. С времето се оказва, че е една от най-бързо разрастващите се започващи компании в България. В момента екипът е от 20 души, а всички програмисти на MClimate са българи.

Въпреки това не у нас е най-хубавият пазар за продуктите на компанията. Едни от най-хубавите си продажби те осъществят в скандинавските страни, където технологиите към този момент са необятно навлезли в всекидневието на хората. 

В момента компанията се е насочила и към решения за сигурност като сензори за придвижване, пушек, течове, отворени порти и прозорци, а сигурно ще създават още потребни устройства. Компанията е в началния си етап, само че дава поръчки за мощно развиване и кой знае - може би една от най-големите компании за новаторски артикули да се окаже българска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР