Някога чудили ли сте се защо сутрин ви се пишка

Някога чудили ли сте се защо сутрин ви се пишка ...

Защо ви се пишка толкова много сутрин?.


Някога чудили ли сте се защо сутрин ви се пишка толкова и трябва да посетите тоалетната веднага след като станете? Разбира се, уловието е да не сте бременни, защото тогава е напълно разбираемо. Ето каква е причината:

През нощта бъбреците филтрират по-малко урина, а пикочния мехур се отпуска и задържа повече от нея. Освен това един хормон, наречен вазопресин, инструктира клетките да задържат водата. Поради тези фактори не е изненадващо, че вашият пикочен мехур може да е доста пълен сутрин. След това, първата ви течност е чаша кафе? Кофеиновите напитки могат да имат диуретичен ефект.

Това е нормално за сутрин, но ако забележите, че това се случва през целия ден, може да имате някакъв проблем. В такъв случай, обърнете се към лекар, защото е възможно да имате някаква инфекция на пикочните пътища или свръхактивен пикочен мехур. 

В по-редки случаи, честото пишкане може да е признак на заболяване като диабет (често придружен от жажда) или маточни фиброми, които са доброкачествени образувания (може да почувствате натиск или да имате продължителна менструация). Отново в тези случаи, посетете лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Източник: jenite.bg