Някога бляскавото бъдеще на Airbus A380 изглежда несигурно, след като

...
Някога бляскавото бъдеще на Airbus A380 изглежда несигурно, след като
Коментари Харесай

Daily Telegraph: Това ли е началото на края на най-големия пътнически самолет в света?

Някога блестящото бъдеще на Airbus A380 наподобява нестабилно, откакто трета сериозна щета на мотора принуди аероплан на Air France да направи изключително кацане предишния уикенд, написа Daily Telegraph.

Подобен случай се случи през 2010 година с полет на Qantas с Airbus A380 от Сингапур за Сидни, а не толкоз сериозен проблем с мотора стана причина различен полет на Qantas от Лос Анджелис за Мелбърн да се върне назад през май тази година.

На всичкото от горната страна през декември м. година Airbus получи тежък удар след известието, че е била принудена на отсрочи доставката на 12 самолета А380 за най-големия си клиент Emirates в идните две години поради проблем с моторите Rolls Royce.



Само няколко дни по-късно компанията заяви, че поръчка на 100 самолета от Iran Air не е включвала нито един А380, защото самолетната компания е предпочела по-малки модели. При представянето на самолета през 2005 година беше оповестено, че това е началото на нова епоха в полетите на дълги дистанции – той е освен най-големият, само че и най-екологичният и най-тихият аероплан в света.

Но поръчките напоследък внезапно понижиха, а наподобява, че огромните самолети не постоянно са по-добри за транспортиране на все по-големия брой пасажери в небето. Възможно ли е новите проблеми на Airbus A380 да са последният гвоздей в ковчега?

Какво се случи с полета на Air France ?

Миналата събота, по време на полет на Air France от Париж до Лос Анджелис, пасажерите оповестиха, че са чули мощен тропот, последван от трептения, които разтресли кабината за 20 минути. Един от пасажерите, Даниел МакНийли, показа, че хората на седалките до прозореца твърдели, че целият мотор се е взривил, трансформирайки се „ в гигантска огнена топка “.

До кацането на А380 на канадско военно летище в Гууз бей, Нюфаундленд, обтекателят, покриващ един от четирите мотора на самолета, бил изцяло раздран.



Американският производител Engine Alliance, който доставил мотора за съответния аероплан на Air France, заяви, че работи с проверяващите органи, с цел да откри повода за повредата. Френската следствена работа BEA удостовери през вчерашния ден, че главният вентилатор на мотора и входовият отвор са се отделили.

Нито един от 520-те пасажери на борда на самолета не пострада.

Предишни произшествия

Принудителното кацане на Air France съживи спомените за повредата на мотора на A380 на Qantas, този път произвеждане на Rolls-Royce, малко след излитането от Сингапур през 2010 година При сходни условия самолетът, пътуващ към Сидни с 459 души на борда, трябвало да се върне, откакто пасажерите чули мощен тропот и видели пушек и искри да излизат от мотора.

След кацането стана ясно, че обвивката на втория мотор на самолета липсвала, а елементи от долната страна на самолета били почернели. Разследването откри, че причина за повредата е приключване от изпускателната тръба.

Инцидент имаше и през май тази година, когато аероплан А380 на Qantas от Лос Анджелис за Мелбърн беше заставен да се върне два часа след началото на полета. Qantas заяви, че повода е „ необикновени индикации на мотора “. Отново самолетът се приземи сполучливо и още веднъж стартира да прави полети няколко дни по-късно.



А380 не е имал случай с жертви, откогато влезе в употреба преди 12 години и всички произшествия, свързани с повреди на мотора приключиха с изцяло безвредно кацане.

Намаляващи продажби

Когато новият А380, най-големият пътнически аероплан, създаван в миналото, за първи път се появи в небето на 27 април 2005 година, събитието беше маркирано с доста фанфари. На фона на все по-големия брой направления и пасажери, самолетът с рекорден потенциал от 853 места (заради конфигурацията на седалките обаче той в никакъв случай не е летял с толкоз доста хора на борда) изглеждаше като състезател, който ще промени разпоредбите на играта.

Но историята на авиацията помни голям брой провали. Примерът с Concorde е един от най-емблематичните провали. През юли тази година, след серия от възходи и падения, Airbus разгласи, че понижава фрапантно броя на самолетите А380, които ще създава в бъдеще.

При оповестяването на резултатите си за полугодието паневропейската компания заяви, че „ поради актуалното състояние с поръчките “ доставките на А380 ще бъдат понижени до едвам осем през 2019 година

На миналогодишното авиоизложение във Фарнбъроу компанията разгласи, че ще понижи производството до едвам 12 самолета на година до 2018 година по отношение на 27 предходната година. Анализатори в авиоиндустрията от дълго време настояват, че програмата А380 е нежизнеспособна, защото големите разноски за поддръжката на толкоз огромен аероплан са били подценени.

Директният съперник на А380, Boeing 747-8 наподобява следва същия път – предходната година той понижи производството на модела си на половина.

Поглед в бъдещето

Но картината не е толкоз мрачна за А380, най-малко не и към този момент. Множество самолети на Airbus и Boeing не престават да кръстосват небето. Но по-малки, по-ефективни откъм разход на гориво самолети с двоен мотор се оказват по-популярни отвсякога.

Boeing 737, да вземем за пример, модел с два мотора и стеснен корпус с потенциал за хвърчене на къси и междинни дистанции, направи дебюта си през 1967 година и се оказа най-продавания пътнически аероплан в историята с над 9600 доставки досега.

А320 на Airbus, който е със сходни характерности, е толкоз добър, че съгласно компанията той излетява или каца някъде по света на всеки две секунди.

Авиокомпанията е основана през 1984 година и първият аероплан влиза в употреба за първи път четири години по-късно при Air France. Оттогава той е получил над 13 000 поръчки. Последната версия А320neo досега е поръчана от 70 самолетни компании, което го трансформира в най-бързо продавания пътнически аероплан в историята.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР