Някога Алеко предупреждаваше: Пази, Боже, сляпо да прогледне!“. Какво ли

...
Някога Алеко предупреждаваше: Пази, Боже, сляпо да прогледне!“. Какво ли
Коментари Харесай

Пази, Боже, слепи да те управляват!

Някога Алеко предупреждаваше: „ Пази, Боже, сляпо да прогледне! “. Какво ли би възкликнал през днешния ден, когато види по какъв начин слепи ни ръководят. За тях дюните са урегулиран терен за застрояване, хотелите са укрепителни уреди, а оранжево-кафевият цвят на морската вода е симптом за кристална непорочност.

Идеята за укрепването на свлачище посредством четириетажна постройка с асансьор и стълбища на Шофьорския плаж край Алепу може и да е уникална българска инвенция, само че повода за тази нагла хрумка е универсална – корупция. /Вчера шефът на бургаския РДНСК съобщи, че стаите, които виждаме не са стаи, а размери. Днес еколози оповестиха, че в постройката, която била единствено барикада, има асансьорни шахти и стълбища., бел. ред./

Особеното е, че забърканите лица даже към този момент не вършат опит да прикриват дейностите си под някакъв благовиден претекст. Те напълно безочливо прегазват закона и подценяват публичното мнение.

Защото могат. Защото знаят, че нищо не ги заплашва. И тъй като няма кой ги накаже!

И са прави! От какво да се опасяват? Нима всяко изумително красиво кътче у нас не е към този момент безмилостно обезобразено с бетон? Нима има плаж, който да не е даден на мутри? Нима има място, на което боклуци да не се изливат непосредствено в морето? …

Всичко това може да се случи единствено с користната помощ от страната и контролните органи, които по закон би трябвало да стопират безобразията. Но те освен си затварят очите, само че и интензивно вземат участие – продават или заменят апетитни земи на безценица, позволяват градежи току до морето, трансформират закони по този начин, че оптимално да улеснят апетитите на ония, които разчитат на връзки и подкупи.

И този „ капиталов “ интерес надвива над публичния.

В случая най-малкият проблем е, че мнозина от дълго време са зачеркнали българското Черноморие като дестинация. И никакви ограничавания или патриотарски апели няма да ги върнат там. Или че хотелиерите се държат като щрауси, призовавайки медиите да не пишат за замърсяване и презастрояване, тъй като това им пречело на бизнеса.

По-големият е, че сходни дейности разрушават тъканта на обществото ни, демонстрират му образно по какъв начин в живота се съумява единствено с корупция и безочливост. Подобни безобразия постоянно заплашват здравето и даже живота на хората. Защото корупцията освен загрозява. Тя убива!

*Текстът е от Facebook профила на автора
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР