Някак тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония

...
Някак тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Георги Първанов: Тихичко заметоха под килима темата за общата ни история със С. Македония

Някак тихомълком тематиката за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, признат на Консултативния съвет за национална сигурност. Това съобщи пред Българска национална телевизия Георги Първанов , президент на Република България в интервала 2002-2012 година

Той дефинира консенсуса, реализиран на съвета, като позитивен знак към българското общество. Но в половината от признатите точки в документа след КСНС България удостоверява привързаността си към предходните признати документи, които са само пожелателни с липса на конкретика, посочи Първанов.

" Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тематика за общата история, " сподели Георги Първанов.

Вместо това съгласно него е трябвало да дефинираме този въпрос в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20 век и че тя се състои в българското национално съзнание. И още - да допълним, че в този момент хората в Северна Македония се усещат друго и че България почита тази различност.

Когато става дума за връзките с РСМ, историята би трябвало да е на напред във времето, разяснява Първанов.

Той добави, че не подценява концепцията, стартирана от Румен Радев, че би трябвало да браним правата на българите в югозападната ни съседка, само че в съответния случай огромната тематика за нас е историята и ние би трябвало да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше безапелационен, че не е нужен референдум по въпроса с Република Северна Македония , тъй като това е работа на дипломацията.

Той разяснява, че натискът извън за решаването на този въпрос не го интересува. " Аз желая да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония , не тъй като Брюксел или някой различен ни натиска, а тъй като ние сме най-близките нации тук на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой различен да ни помогне. Трябва да кажем " Стига! ", да се замислим и да забележим по какъв начин ще излезем от тази обстановка, " сподели той.

Според него е извънредно значимо да възстановим приятелския разговор със Скопие и в този смисъл плануваното посещаване на премиера Кирил Петков е добра стъпка напред.

По мотив напрежението сред Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не би трябвало да позволява разполагането на спомагателни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни би трябвало да резервира неутралитет в връзките сред НАТО и Русия.

По думите му България се потвърждава като правилен натовски сътрудник в доста интервенции зад граница, само че когато става дума за Балканите и за нашия район, не би трябвало да заема твърда страна.

Той прикани напрежението сред Алианса и Москва във връзка Украйна да се реши на масата на договарянията, като се възвърне положителният разговор сред НАТО и Русия от близкото минало.

В енергиен проект Георги Първанов се разгласи в отбрана на спрените планове за Южен поток и АЕЦ " Белене ". Според него азерския газ е от изгода в спешни обстановки като сегашната, само че вероятните количества за доставка не са огромни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР