Някак неусетно в годините, последвали пандемията, Европа затъна в имотна

...
Някак неусетно в годините, последвали пандемията, Европа затъна в имотна
Коментари Харесай

Жилищната криза в Европа се задълбочава

Някак незабелязано в годините, последвали пандемията, Европа затъна в имотна и жилищна рецесия, проявяваща се по доста способи - дефицит тук-там за обитаване, непрекъснато повишаване на наемите, оскъпяване на заемите, внезапен скок в цените на строителните материали. В резултат виталният стандарт на междинния европеец също толкоз незабелязано, само че несъмнено и последователно спада.
Най-видимото проявяване на рецесията е банкрутът на австрийския заможен колос " Сигна ", само че сходни процеси, съгласно специалисти от сектора, представени от международни организации, не е изключено да забележим и в Швеция, Германия и други страни, прецизира Българска телеграфна агенция. България към този момент наподобява " ваксинирана " от сходни въздействия, само че имотният и строителен балон, който непрекъснато се надува от няколко години насам, рано или късно ще стартира да спада, или в най-хубавия случай ще спре да пораства.
Какво тъкмо е ситуацията в най-сериозно засегнатите от имотната рецесия европейски страни?
В Германия по оценки на разнообразни институти има дефицит на сред 700 000 и 1 милион жилища, показва Франс прес. Това се дължи както на тежката немска администрация, бавеща съществено разрешителните за градеж на нови здания, по този начин и на непрекъснатия приток на чужденци, заселващи се за дълги интервали или вечно във Федералната република.
Правителството на социалдемократа Олаф Шолц, което ръководи към този момент повече от две години, разгласи решаването на жилищния проблем за собствен приоритет и даде обещание да строи по 400 000 нови жилища годишно, само че към този момент е надалеч от тази цел. За което " способства " и внезапният скок на инфлацията през 2022 година, когато доста от строителните материали покачиха цените си за по-кратък или по-дълъг интервал с десетки проценти.
През есента държавното управление показа проект на стойност 18 милиарда евро, предусещащ построяването на обществени жилища, т.е. такива с търпим наем, данъчни облекчения за строителните компании и облекчение на строгите енергийни стандарти, на които би трябвало да дават отговор всички нови здания. Други 500 милиона евро пък са планувани за превръщане на търговски и бизнес площи в жилища.
Кризата в Германия се задълбочава и заради обстоятелството, че към половината от жителите на страната живеят чартърен, а през последните години наемите непрекъснато порастват, даже напряко скачат. По данни на портала за недвижими парцели " Имоскаут24 " (Immoscout24) в интервала 2018-2023 година наемането на жилище в Кьолн е поскъпнало с 21 на 100, в Лайпциг - с 32 на 100, а в Берлин - с цели 40 на 100.
Макар и не толкоз забележима, жилищна рецесия е налице и във Франция. По данни на фондация " Абе Пиер ", която от дълго време води борба на жилищния фронт, през 2022 година 330 000 души в страната са били бездомни, или два пъти повече спрямо 2012 година Още по-тъжното в тази ситуация е, че 30 на 100 от тях имат работа, само че не могат да си разрешат да наемат жилище, показва Лоик Кантен, президент на Националната федерация за недвижими парцели (Fnaim).
Очевидно " обществената бомба на утрешния ден ", планувана от някогашния министър на жилищното строителство Оливие Клайн, към този момент е избухнала, показва Агенция Франс Прес. " Тази рецесия е невиждана, тъй като отвред идват притеснителни сигнали. Засегнати са всички категории от популацията - студенти, чиновници, наематели, даже притежателите ", споделя Еди Жакмар, президент на Националната жилищна конфедерация (CNL).
Една от главните аргументи е повдигането на лихвите за преодоляване на инфлацията, повлякло след себе си растеж на наемите, повишаване на парцелите и последвало ограничение на кредитирането. Съчетано с намаляването на строителството на обществени жилища заради отпадането на дотациите за тях и увеличението на цените на строителните материали, това провокира " съвършената стихия " в имотния и жилищния бранш.
Цифрите приказват сами за себе си. По данни на Социалния съюз за жилищно настаняване (USH), представляващ наемодателите на така наречен обществени жилища, през 2023 година разрешенията за градеж са били 82 000, което е най-ниското равнище от 2005 година, а нуждата приказва за 98 000. В същото време поръчките за настаняване в обществени жилища са скочили до 2,6 милиона.
Инфлацията и възходящите лихвени проценти съществено утежниха жилищната рецесия и във Англия, а в огромните градове на Острова дефицитът на жилища от дълго време е легендарен. Само в Англия семействата без покрив над главата все още са над 157 000, което съставлява нарастване с цели 9 на 100 за последната година. Домакинствата, " радващи се " на краткотрайно настаняване, пък са нарастнали до 104 500, което е нарастване с 10 на 100, а броят им е най-голям от 1998 година
Англия се нуждае от 340 000 нови жилища годишно, с цел да задоволи растящите потребности, сочат данни на Националната жилищна федерация, до момента в който държавното управление не е в положение да извърши обещанието си да построява по 300 000 нови жилища годишно. Дори и да го направи, те отново няма да стигат.
През януари междинната цена на жилище на Острова се е нараснала с 0,7 на 100 на месечна база и е достигнала сумата от 257 656 английски лири (320 000 евро), въпреки и на годишна база да спада с 0,2 на 100, сочат данни на Националното строително сдружения.
Ирландия страда от хронична липса на жилища на налични цени под натиска на растящите цени на земята и разноските за строителство. От 2010 година до момента наемите са се удвоили, а в столицата Дъблин към този момент надвишават 2000 евро на месец. Цените на парцелите пък доближават до 10 пъти междинната национална годишна заплата.
Липсата на жилища принуди държавно управление да разгласи, че до 2030 година ще построява по 33 000 нови жилища годишно, само че това надалеч не покрива потребностите.
Проблемът се задълбочава и от нестихващия поток мигранти, прииждащи към страната, които заемат доста от жилищата за краткотрайно или обществено настаняване и провокират гнева на локалните. Това провокира същински вълнения в Дъблин през ноември, подбудени и от крайната десница, само че с цел да успокои хората, държавното управление се видя насила да настани доста мигранти на палатки, с цел да освободи жилища за нуждаещите се ирландци.
Увеличаващите са разноски за живот и жилищната рецесия, която визира изключително младите нидерландци, както и имиграцията бяха измежду главните тематики на парламентарните избори в страната през ноември, извоювани безапелационно от крайната десница. Да се откри налично жилище в Нидерландия е същинско, съвсем невероятно, предизвикателство. Средната цена на парцелите в страната възлиза на 430 000 евро, сочи отчет, оповестен в края на предходната година. По публични данни дефицитът на жилища в Нидерландия възлиза на 390 000.
В Португалия жилищната рецесия се утежни след 2011 година, когато страната, изправена пред банкрут, се отвори за задгранични вложения, а това докара до внезапно повишаване на цените на недвижимите парцели.
В опит да компенсира дефицита на жилища и да ограничи спекулациите с недвижими парцели, държавното управление одобри ограничения в края на предходната година за поощряване на притежателите да отдават парцелите си чартърен за дълготрайно прилагане и спря новите лицензи за туристическо настаняване от вида на " Еърбиенби " (Airbnb) в районите, където дефицитът на жилища е най-отчетлив.
Властите възнамеряват построяването на към 32 000 нови жилища, само че специалисти в бранша настояват, че това е незадоволително.
Швеция страда от неналичието на национална жилищна политика от 90-те години на предишния век, написа Агенция Франс Прес, цитирайки локални експерти. Шведската жилищна организация пресмята, че за облекчаване на потребностите до 2030 година е належащо да бъдат построени по 67 000 нови жилища годишно.
Само в Стокхолм от 2010 година до момента са издигнати към 70 000 жилища, което се равнява на към 20 на 100 от жилищния фонд в столицата, само че те не се продават и мъчно се отдават чартърен, защото са прекомерно скъпи, а това изправя на ръба на банкрута както строителните компании, по този начин и тези, които ги ръководят и оферират за наемане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР