Някъде там, скрито в индустриалния парк в Остин, Тексас, се

...
Някъде там, скрито в индустриалния парк в Остин, Тексас, се
Коментари Харесай

Един ден Apple ще прави новия ви iPhone от парчета от стария ви смартфон

Някъде там, прикрито в индустриалния парк в Остин, Тексас, се намира едно място, толкоз скрито, че то не може да бъде открито даже на Гугъл или Apple Maps. Там обаче от цялостните с най-модерни машини и роботи пространства се чуват разпознаваемите звуци на усилена работа.

В тях се намира и комплицираната система, носеща нежното име Daisy. Тя съчетава автоматизация и човешки труд, с цел да помогне на Apple да реализира една цел - извличането на чиста пластмаса, метал и стъкло от остарели и към този момент неизползваеми смарт телефони iPhone, споделя Fortune.

" Daisy е тази, която би трябвало да подсигурява, че по най-ефективен и сполучлив метод разглобяваме тези артикули ", изяснява вицепрезидентът на американската компания, отговарящ за устойчивото развиване и обществените начинания, Лиса Джаксън.

Този робот е освен пробив в преработването на електроника, като той разглобява парче по парче устройствата, само че също по този начин работи за ограничението на отрицателния резултат от това произвеждане върху природата.

Машината е част от амбициозния проект на Apple в един миг да може да прави всички свои артикули от рециклирани или възобновими материали. Засега компанията към момента не може да каже по кое време ще реализира това и евентуално то няма да се случи скоро.

Но софтуерният колос към този момент върви в тази посока със своята Material Recovery Lab, отворила порти през април. Там компанията прави проучвания и се надява да открие най-хубавият метод за реализирането на задачата си.

Управлението на електронните боклуци е голяма отговорност, откакто през последните години то се трансфораха в комплициран проблем. През 2016 година светът е създал 44 милиона метрични тона електронни " отпадъци ". Това количество е задоволително за построяването на към 4500 Айфелови кули.

Друг възходящ проблем е фактът, че огромна част от тази електроника, които изхвърляме един път, откакто към този момент не ни прави работа, е, че за производството ѝ се употребяват доста редки и скъпи метали, и детайли.

От Apple отхвърля да дадат информация за размера на електронните боклуци от техни артикули. Някаква визия за този размер би могъл да даде фактът, че през предходната година са били продадени 217,7 милиона iPhone.

Заради това и Daisy е толкоз значима смяна за американското сдружение. Роботът може да разглобява 15 разнообразни модела iPhone (най-старият от тях е iPhone 5) с ритъм от 200 устройства на час. От компанията показват 14 материала, употребявани в техните артикули, които се надяват, че ще бъдат напълно рециклирани. Сред тях са пластмаса и литий. Към момента Apple към този момент употребява наново калай и алуминий в някои от новите си артикули, като MacBook Air. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР