Nutella е име, познато в цял свят. И то има

...
Nutella е име, познато в цял свят. И то има
Коментари Харесай

Джовани Фереро - един от най-богатите европейци, за когото не знаем почти нищо

Nutella е име, познато в целия свят. И то има толкоз доста правилни почитатели, че на разнообразни места има специфични кафенета, въодушевени от марката, както и отдаден на нея хотел в долината Напа в Съединени американски щати. Със сигурност обаче едва ли има някой различен, който да обича марката толкоз доста, колкото Джовани Фереро - италианският милиардер, построил своето благосъстояние с помощта на шоколада.

Всъщност Nutella е основана от татко му през 1964 година. Популярността на продукта в Италия му оказва помощ да построи същинска империя, която през днешния ден създава още бонбоните Ferrero Rocher, ментовите бонбони Tic Tac, шоколада Kinder и още други. Към август 2018 година приходите ѝ възлизат на 11,9 милиарда $.

За самия Фереро се знае малко, а информацията за фамилния бизнес също е лимитирана, като някои съпоставят ограниченията за сигурност в производството с тези на НАСА. Все отново от Business Insider описват някои известни и забавни акценти от живота на един от най-богатите европейци:

53-годишният Джовани Фереро е най-малкият наследник на Микеле Фереро - основателят на Nutella. Той е учил в European School в Белгия, а по-късно приключва маркетинг в колежа Lebanon Valley в Анвил, Пенсилвания.
 От фамилен бизнес до международен колос: Историята на Ferrero - основателят на Nutella
От фамилен бизнес до международен колос: Историята на Ferrero - основателят на Nutella

Италианската компания има произвеждане и у нас посредством дъщерно сдружение

Джовани става част от фамилната империя откакто приключва. В началото той дава отговор за марката Tic Tac в Белгия, а през 1997 година двамата с брат му Пиетро си разделят позицията на основен изпълнителен шеф. Пиетро обаче умира ненадейно след инфаркт през 2011 година, до момента в който кара колело в Южна Африка.

4 години по-късно почива и татко му Микеле. Така целият бизнес остава в ръцете на Джовани. В продължение на 2 години той съвместява двете длъжности на ръководител и основен изпълнителен шеф. През 2017 година назначава Лапо Чивилети на втората позиция.

След поемането на целия бизнес той подписва и първото придобиване за компанията - покупката на английската марка шоколади Thorntons за 170 милиона $. По-късно компанията прави още редица придобивания, а напъните на Джовани се отплащат. Само през 2019 година благосъстоянието му се е изкачило с 43,1% до 32 милиарда $. Това го прави 27-ми в света по финансово положение, като той е по-заможен от бизнесмени като Илън Мъск и Майкъл Дел.

Хората, които познават Фереро, споделят, че той не е типичният предприемач, а по-скоро наподобява на " водещ на телевизионно предаване ". Доказателство за това, че той се разграничава от общоприетия бизнесмен, е неговата пристрастеност да написа. Джовани написа романи, като дейностите на някои от тях се развиват в Африка.

Що се отнася до персоналния живот на Фереро е известно, че той е женен за Паола Роси, която работи за Европейската комисия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР