Nutella беше една от марките, които породиха обвиненията, че западните

...
Nutella беше една от марките, които породиха обвиненията, че западните
Коментари Харесай

"Нутелата" вече е същата

Nutella беше една от марките, които породиха обвиняванията, че западните компании продават по-нискокачествена стока на Изток

Nutella е към този момент идентична на всички места в Европейски Съюз и производителите от италианската Ferrero са си взели записка.

Накратко по този начин може да се опише траялата към този момент съвсем две години инспекция за двойните стандарти в питателните артикули, т.е. съмнението, че огромните компании продават в Източна Европа артикули с по-ниско качество. Съвместният проучвателен център (СИЦ – организация, подчинена на Европейската комисия) е направил инспекция на 128 продукта в 19 страни членки и намерил, че в едвам 9% от тях има основни разлики сред наличието и опаковката – главното обвиняване на страни, като Словакия и Полша, които твърдяха, че техните консуматори са третирани неравноправно.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Проверката стартира откакто през първо в Братислава, само че след това в Прага и Варшава заваляха обвинявания, че продаваните на локалните им пазари артикули се разграничават от аналозите си в Германия или Австрия. Например, Ferrero беше обвинена, че поставя по-малко какао в източноевропейската Nutella, а Hipp, че продава бебешка храна, в която има по-малко зеленчуци, само че за сметка на това с 15% повече ориз. А България по-късно Българска социалистическа партия предложи закон, с който всички артикули, които се продават на локалния пазар би трябвало да са узаконяване, че нямат разлики.

Затова през септември 2017 година ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разгласи, че в Европейски Съюз не може да има " второ качество консуматори ", сподели задачата ръководената от него институция ще направи задълбочено изследване, с цел да " отговори на терзанията на всички европейски жители ". Проверката беше оповестена дружно с битката с неравноправното възнаграждение на източноевропейските служащи, които за същата работа на Запад получават по-малко от западноевропейските си сътрудници. Това бяха двете начинания на Европейска комисия, които трябваше да покажат, че Източна Европа не е загърбена в Брюксел. Втората самодейност в последна сметка се обърна в ограничавания за работа източноевропейски компании на западните пазари.

При една трета от продуктите - потребителят може да бъде подведен

Проучването на СИЦ открива, че с изключение на 9% % от тестваните артикули, за които има разлики, които не са упоменати на опаковката, има още 22%, в които има разлика в наличието, само че тези разлики са до известна степен обозначени на опаковките. Едва 27% от продуктите в инспекцията са били изцяло идентични (като несъмнено изключат другите езици на етикетите), а като цяло, при две трети от всички 125 артикули няма значително разминаване.

" Важното е, че това не е феномен единствено на Изток, сходни образци има в целия Европейски Съюз ", сподели почитан представител на Европейската комисия. Той обаче въпреки всичко призна, че концентрацията на тези разлики е по-висока в източноевропейските страни. " Ние осъзнаване този проблем и вземаме ограничения ", сподели същият източник.

Проверката обаче е направена " по документи ", т.е. не са правено лабораторни проучвания, задачата е била да се види къде фирмите умишлено влагат в продуктите си разнообразни съставки. Причината, съгласно специалист на СИЦ е, че до момента лабораторните проучвания в никакъв случай не са показвали основни разлики сред заявените съставки и действително употребяваните. Целта на Европейска комисия е била да ревизира дали потребителите не са вкарвано в подвеждане, че когато купуват Nutella или Hipp с идентични опаковки, това действително са разнообразни артикули.

Например " Fanta портокал " се предлага с девет разнообразни предписания в 16 от страните членки на Европейски Съюз. Голямата разлика е, че на Запад за подсладител се употребява захар, а на Изток – глюкозо-фруктозен сироп. Освен това напитката има доста по-високо енергийно наличие в България, в сравнение с във Франция. Причината за последното, съгласно производителя Coca-Cola, е особеното национално законодателство. Във Франция законите, които изискват понижаване на употребяваните захари, са доста по-строги от тези в България да вземем за пример.

Проверката на Европейска комисия няма за цел да постанова санкции, а единствено да сътвори единна методология, тъй че страните членки да не прибягват до разнообразни способи при оценката на продуктите. Наказанията са напълно в прерогативите на националните държавни управления. Например хърватската организация по храните беше извънредно дейна и още през 2017 година принуди Hipp да обещаят да отстранен разликите в продуктите си.

От Европейска комисия показват, че с помощта на инспекциите и публичния натиска Ferrero е трансформирала маркетинговата си тактика и в този момент Nutella е идентична на всички места в Европейски Съюз. Друг образец били " Пепси-кола ", " Капри " и Haagen Dazs.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР