Нуриел Рубини, икономистът, който предсказа световната финансова криза от 2008

...
Нуриел Рубини, икономистът, който предсказа световната финансова криза от 2008
Коментари Харесай

Водещ икономист нарече биткойна най-големия балон в историята

Нуриел Рубини, икономистът, който предсказа международната финансова рецесия от 2008 година, сподели, че спадът на цената на биткойна с 12 % в петък е последното доказателство, че криптовалутата е най-големият умозрителен балон в историята, съобщи „ Гардиън “.

Рубини, който е професор по стопанска система в Нюйоркския университет, съобщи, че биткойнът е „ майката на всички балони “, желан от „ шарлатани и измамници “, откакто цената на валутата падна под 8 хиляди $, отбелязвайки 30-процентов спад от началото на седмицата.

Най-популярната криптовалута загуби повече от половината от своята стойност от седмицата преди Коледа, когато доближи фръх от близо 20 хиляди $. Рубини означи, че внезапният спад през миналата седмица е началото на злополука, при която цената на валутата ще „ падне до нулата “.

Последното обезценяване пристигна след информацията, че американските регулаторни органи са почнали следствие, което да покаже дали скоковете в цената през 2017 година са били вследствие на пазарни операции.

Индия бе следващата страна, която застана против биткойна, откакто финансовият министър на страната съобщи, че криптовалутите не са законно платежно средство и че ще се бори против потреблението им за „ незаконни действия “. Цената на биткойна бе наранена и от новината, че Фейсбук не разрешава всички реклами на криптовалути.

„ Политиците и регулаторните органи са обезпокоени. Почти всеки политик от Г-20 приказва за строги ограничения против криптовалутите “, съобщи Рубини пред „ Блумбърг “. „ Не би трябвало да позволим биткойн да се трансформира в идната швейцарска банкова сметка, която се употребява от нарушители и хора, укриващи налози “, добави той.

Критиците предизвестяват, че Биткойна има всички отличителни белези на класическия умозрителен балон, който може да се спука по сходство на дотком-бума и краха на жилищния пазар в Съединени американски щати, който провокира международната финансова рецесия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР