Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат в

...
Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат в
Коментари Харесай

Салимова остана втора в Баку

Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат в Баку, откакто бе победена във втората партия от тайбрека от рускинята Александра Горячкина. Преди това двете шахматистки направиха две ремита в постоянните партии в борбата за трофея в столицата на Азербайджан.
Българката отстъпи с 1,5:2,5 т., откакто в тайбрека по бърз шах бе надиграна с 0,5:1,5 след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.
В първата партия за деня Салимова стартира с белите фигури, само че на 42-рия ход след трикратно повтаряне на позицията, инициирано от рускинята, партията приключи реми.
Вторият тайбрек стартира с отхвърлен дамски гамбит, минал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина съумя да завоюва пешка преимущество. Това се оказа съдбовно за играта на Салимова и макар че в ендшпила бе покрай ново тъждество, рускинята откри метод да сближи две проходни пешки до изкарване на дама и на 105-ия ход Нургюл призна триумфа на Горячкина.
Като победителка в мача тя ще вземе 50 000 $ от общия награден фонд от 676 250 $, Нургюл ще получи чек за 35 000 $.
Салимова е с сан интернационален занаятчия и бе под №29 в схемата на шампионата, а при победа във финалния мини мач щеше да покрие норматив за най-високото звание в шахматния свят - гросмайстор.
Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото достижение в кариерата на 20-годишната Салимова при дамите. Тя си обезпечи присъединяване в Мача на претендентките през април 2024 година в Торонто, Канада. Гарантирано присъединяване в него си осигуриха още победителката Горячкина и Анна Музичук, която зае третото място за Световната купа.
По пътя към финала Нургюл Салимова, някогашна международна шампионка при девойките до 12 година, преодоля Чарлийз ван Зил (ЮАР) с 2:0, Оливия Киолбаса (Полша) с 1,5:0,5, Мери Ан Гомес (Индия) с 2:0, Медина Аулия (Индонезия) с 2,5:1,5, Полина Шувалова (Русия) с 3:1 точки и на полуфинала Анна Музичук (Украйна) с 3,5:2,5.
24-годишната Горячкина е №3 в международната класация на ФИДЕ при дамите. Тя игра във финала и на първото издание на Световната купа през 2021 година, само че го загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Рускинята е петкратна международна шампионка в другите възрастови групи при девойките, а през 2020 година игра и мач за международната купа при дамите, само че го загуби от китайката Цзю Вънцзюн.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР