Нургюл Салимова се класира за третия кръг на Световната купа

...
Нургюл Салимова се класира за третия кръг на Световната купа
Коментари Харесай

Нургюл Салимова влезе в топ 32 на Световната купа по шахмат в Баку

Нургюл Салимова се класира за третия кръг на Световната купа по шахмат за дами, която се организира в столицата на Азербайджан Баку. 20-годишната българка, която има званието интернационален занаятчия, в профил с 1,5:0,5 точки мощната полска шахматистка Оливия Киолбаса.

Във втората партия сред двете Салимова съумя да форсира реми с черните фигури на 60-ия ход. Българката имаше по-добра позиция през съвсем цялата партия, само че в края и избра да играе на несъмнено и с безконечен шах стигна до нужната половин точка, която да я прати измежду най-хубавите 32 в шампионата.

Следващата съперничка на българката ще бъде победителката от мача сред поставената под номер 4 в схемата Катерина Лагно (Русия) и Мери Ан Гомес (Индия), който върви при резултат 1:1. В четвъртък двете направиха второ следващо реми и ще играят тайбрек на съкратена контрола в петък за установяване на спечелилия.

При мъжете гросмайстор Иван Чепаринов ще би трябвало да мине през тайбрек по интензивен шахмат, в случай че желае да се класира измежду най-хубавите 64.

Българинът и германецът Фредерик Зване направиха второ следващо реми и приключиха партиите по типичен шахмат при резултат 1:1.

Чепаринов, който игра с белите фигури в днешната партия, получи доста по-добра позиция по дебют, само че неправилност в мителшпила разреши на Зване да измъкне реми с трикратно повтаряне на позицията.

Ако в профил Зване, в третия кръг Чепаринов ще срещне полския гросмайстор Ян-Кжищоф Дуда, който надви с 1,5:0,5 точки над Емилия Кондова от Перу.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР