Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по

...
Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по
Коментари Харесай

Нургюл Салимова на финал срещу Александра Горячкина в Баку

Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за дами, която се организира в Баку. С това тя си обезпечи и присъединяване в шампионата на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в идващия мач за международната купа при дамите.

В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка в профил поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

Във финала на Световната купа, който ще се организира от 19 до 21 август, Нургюл Салимова ще се изправи против Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия лист и игра във финала на първото издание на Световната купа за дами през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за международната купа при дамите, само че отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала Салимова, която е някогашна международна шампионка за девойки до 12 години, си обезпечи най-малко 35 000 $ от наградния фонд на шампионата. Ако завоюва Световната купа, тя ще прибере още 15 000 $.

" Тя няма какво да губи на този край - щастлива е, стимулирана. Винаги дава най-хубавото от себе си. Надяваме се да завоюва, само че в случай че загуби - подобен е спортът, не може всички да се печеливши, някой единствено е на върха ", споделя треньорът на Нургюл Живко Жеков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР