Нургюл Салимова накара всички българи да се гордеят с нея.

...
Нургюл Салимова накара всички българи да се гордеят с нея.
Коментари Харесай

Успехът на Нургюл е изключително значим, но защо беше изоставена преди това?

Нургюл Салимова накара всички българи да се гордеят с нея. Тя реализира нещо неповторимо, откакто доближи до финала на Световната купа по шах за дами в Баку, Азербайджан. Тя загуби финала на шампионата от втората сложена рускинята Александра Горячкина, само че направи неповторимо съревнование и беше доста покрай трофея. Самият край продължи три дни след две ремита в първите два дни. 
Прочетете още
Нургюл Салимова в действителност игра край на третия по мощ шампионат в международния шах. С триумфа тя си подсигурява място в Турнира на претендентките, който е втория по мощ шампионат и еквивалент на финалния Мастърс в тениса. На Световната купа взе участие и настоящата международна шампионка Цзю Вънцзюн, която отпадна от германката Елизабет Пахтц на осминафиналите. Световното състезание се организира през тази година през месец юли. 

Естествено в България имаше доста неверни постове, а може би най-грозно беше, че Нургюл беше оповестена като победителка още в неделя сутринта, а втората партия от финала стартира в 14:00ч. Тя беше оповестена и за международна шампионка, което е неверно, тъй като има голяма разлика сред Световна купа и Световно състезание.



Въпреки това достижението на Нургюл е неповторимо, тъй като българин от много време не беше реализирал нещо сходно. Иначе България през новия век се гордее със международни първенци при мъжете и дамите

Първата международна купа носи Антоанета Стефанова през 2004-та година, когато посред Елица в Русия побеждава представителката на домакините Екатерина Ковалевская. Стефанова е две години международен първенец до 2006-та година, тъй като за разлика от мъжкото Световно състезание, което е всяка година при дамите тогава то е на две години. През 2012-та година още веднъж в Русия Стефанова губи финала за международната купа от украинката Ана Ушехина. 

През 2005-та година Веселин Топалов става международен първенец по шах при мъжете, откакто побеждава във финала индиеца Вишванатан Аананд. Топалов е два пъти и вицешампион през 2006-та губи от руснака Крамник и 2010-та в София губи от Аананд. 



Във финала Нургюл игра против рускинята Александра Горячкина, която беше втора в ранглистата и се състезава под безпристрастен байрак поради глобите против Русия. Българката беше под номер 29 в Световната купа. Ако можем да създадем еквивалент на това с тениса е все едно Григор Димитров да играе край на Мастърса в Синсинати против Карлос Алкарас. Нургюл беше пред неповторим триумф и малко не и стигна да победи коравата рускиня, която с изключение на втора в ранглистата беше и полуфиналистка на Световното.

Българката завоюва 35 000 евро от наградния фонд, само че в действителност се разбра, че тя е напълно на лична прехрана на Световната купа, която е доста срамно. Причината по тази причина и е, че има неповторими драми в българския шах и сега има общо 5 федерации. Успехът на Нургюл отвори доста въпроси, а от Министерството на спорта обявиха, че ще създадат инспекция с драмите, само че няма по какъв начин да се месят непосредствено в проблемите в шаха. 



Нургюл беше безусловно сама в Баку, а даже и треньора и не пътува с нея поради липса на финанси . В последно време няколко от топ шахматните експерти в България в това число и международния първенец Веселин Топалов обявиха, че най-големият въпрос е дали Нургюл ще продължи да се състезава за България, тъй като в този момент тя ще има доста предложения от чужбина. Бащата на Нургюл съобщи, че все пак тя ще остане да се състезава под български байрак. 

Българската шахматистка даде сериозна поръчка да бъде измежду елита на международния шахмат и за какво не да забележим втората българска международна шампионка при дамите след Антоанета Стефанова в лицето на Нургюл Салимова. 

Успехът на Нургюл обаче сложи доста въпроси . Защо българка, която играе на извънредно мощен шампионат по шах е принудена да бъде напълно сама и без треньор? Защо няма никакви финанси за нея макар явните триумфи, които реализира? Защо Нургюл, която даде сериозна поръчка да бъде измежду най-хубавите шахматистки в света не получи никаква поддръжка преди присъединяване и на шампионата?  

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР