Numbeo отчита данни за цените на хранителните стоки в магазините,

...
Numbeo отчита данни за цените на хранителните стоки в магазините,
Коментари Харесай

Животът във Варна е с около 11% по-евтин, отколкото в Бургас


Numbeo регистрира данни за цените на питателните артикули в магазините, наемите, цените в заведенията за хранене и покупателната дарба на локалните хора. Те се показват от милиони консуматори на уеб страницата на непринуден принцип.

Индексът на България сега да вземем за пример е 38,39, т.е. издръжката на живота у нас е с към 62% по-ниска от тази в Ню Йорк. Стойността на наемите в България обаче е несравнима – у нас пространствата за живеене или за бизнес може да се наемат за към една десета от това, което заплащат в Ню Йорк. По отношение на наемите България се класира на стотното място в света от общо 135 страни от петте континента.

По отношение на храните сме на 93-о място в света, като у нас те костват 35,35 от това, което дават нюйоркчани. Цените в заведенията за хранене ни слагат на 83-о място. Страната ни обаче е много по-добре в класацията във връзка с най-важното – покупателната дарба на локалното население. Тя регистрира какво може да се купи с една междинна за страната заплата. Този показател е 44,11 и слага България на 58-о място в света. Ако страните се подредят единствено по него, на първите две места ще са Швейцария и Съединени американски щати, следвани от Австралия, Дания, Люксембург, Катар, Германия, Швеция, Финландия и Саудитска Арабия.

А всичките ни съседи на Балканите без Румъния са след нас. В началото на годината страната ни е била в това нареждане на 56-о място, а в средата на 2019 година - на 67-о. България и Румъния постоянно са делили последното и предпоследното място в Европейски Съюз по прехрана на живота, т.е. постоянно е най-евтино да се живее в една от двете страни. През първото полугодие на 2020 година поради повишаването на питателните артикули България застава на второ място по евтиния, изпреварена от Румъния. Разликата е доста дребна, също така наемите и цените в заведенията за хранене, които също влизат в показателя, в България не престават несъмнено да са най-ниските в целия Европейски съюз.

Numbeo дава опция и за съпоставяне сред градовете в една страна. В България да вземем за пример София е най-скъпият град, само че има изключения. Повечето хранителни артикули са с десетина % по-скъпи, в сравнение с в Бургас, само че пилешко филе, банани и вносната бира са с по-високи цени в морския град. Посещение в ресторант в Бургас е с към 8% по-евтино, в сравнение с в София, само че това не се отнася за безалкохолните, кафето и капучиното. По-скъпо излиза в Бургас и возенето с такси – с към 25%. Облеклата и обувките в Бургас са с към 23-24% по-евтини, в сравнение с в София се сочи в проучването, представено от " 24 часа ".

Но при веригите цените са съвсем равни. Наемите в Бургас са фрапантно по-ниски - за някои жилища с 53%. Животът във Варна е с към 11% по-евтин, в сравнение с в Бургас, само че и там таксиметровият транспорт излиза доста по-скъпо, в сравнение с в София и даже от Бургас. Пловдив също е по-евтин за живеене от София, а цените са съвсем равни на тези във Варна.

Хранителните артикули във втория по величина български град са с 5,84% по-ниски от тези в София, само че някои артикули са по-скъпи. Например цената на бутилка междинен клас вино в Пловдив е с към 10% по-висока. По-скъпи са и оризът, портокалите, бананите и лукът. Транспортните разноски в Пловдив са съвсем като тези в столицата, само че това е поради таксиметровите транспорти, които и там са с 25% по-скъпи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР