Нулевите лихви не пожалиха и детските спестовни влогове. Една от

...
Нулевите лихви не пожалиха и детските спестовни влогове. Една от
Коментари Харесай

Лихвата по детските влогове стана кръгла нула

Нулевите лихви не пожалиха и детските спестовни влогове. Една от банките в топ 3 публично разгласи, че в края на лятото трансформира лихвената си политика и стартира да олихвява дългогодишните спестявания с рента от 0,00%. Добрата вест в тази ситуация, че този вид банкови артикули нямат други такси, тъй че скътаните пари ще се обезценят единствено с % на инфлацията. Кръгла нула е лихвата при детските влогове на Банка ДСК, без значение в каква валута се икономисва. Една концепция по-изгодно излиза детската спестовна сметка ДСК Бъдеще, където лихвата зависи от възрастта на титуляря, само че при всички случаи е оскъдна. Парите носят рентабилност от 0.03% годишно, в случай че детето не е навършило 3 години, 0.02% до 8-годишнината му, а след 13-ата година изобщо не се олихвяват. Тенденцията е ясна и евентуално скоро ще бъде копирана и от другите търговски банки. В момента влог на името на дете може да се олихвява с равнища сред 0.6% в БАКБ, 0.5% в Пощенска, 0.4% в ПИБ и 0.16% в Алианц банк.

Обикновено детските спестовни влогове се откриват от родители или баби и дядовци в интерес на хлапак и по остарял социалистически бит там се натрупат пари я за следване, я за абитуриентски бал. Право да се разпорежда със сумите титулярят получава едвам откакто навърши пълноправие.

Банките афишират измененията в лихвите и таксите на уеб страницата си и дават двумесечен период на клиентите си или да ги одобряват, или да се откажат от контракта, без да дължат неустойки за това. Правилата са заложени в член 62, ал.1 от Закона за платежните услуги и платежните системи. Ако банката не е известена документално, че клиентът се отхвърля, се смята автоматизирано, че е приел измененията.

Лихвата и по разплащателна сметка в доста банки към този момент е 0%, а такива имат съвсем всички българи. Нулевата рента обаче не е сензитивна смяна, тъй като от години олихвяването по този всеобщ артикул е малко над 0. Нищожна рентабилност носят и общоприетите депозити в лв. - за една година сред 0.5 и 1 %.

= Парадоксът продължава =

Парадоксално, само че ниските проценти не стопират българите да държат парите си в банки. Спестяванията на физически лица доближават до 52 милиарда лв., което е нарастване с 9 на 100 по отношение на 2018 година Причината, както е ясно, не е доходността, а по-скоро сигурността на парите. Последната информация на Българска народна банка сочи, че понижава броят на дребните депозити, само че се усилят тези от над 20 000 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР