Нулевите и отрицателни лихви крият рискове, алармира управителят на Българската

...
Нулевите и отрицателни лихви крият рискове, алармира управителят на Българската
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Нулевите лихви са проблем и крият рискове

Нулевите и негативни лихви крият опасности, сигнализира шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в изявление за профилираната медия за финансовите пазари MNI.

" Има основателни причини за терзания от доста ниските или негативни лихвени проценти, изключително в случай че те остават на тези равнища. Банките може да бъдат по-слабо стимулирани да усъвършенстват успеваемостта заради ниските им разноски за финансиране. Същевременно, активите в балансите им може да ерозират и са изложени на предстоящ поврат в цикъла, и този риск би трябвало да бъде съответно оценен ", показва Радев.

На съвещанието си през март Европейската централна банка (ЕЦБ) отсрочи за още по-далечно бъдеще повдигането на лихвите си, обещавайки да ги резервира на исторически ниското им ниво минимум до края на година. Преди мартенското съвещание банката бе декларирала, че може да стартира да ги покачва към лятото на 2019 година

Неутрализирането на отрицателните резултати от негативните лихвени проценти е съществена тематика на полемики от март насам, когато изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги във Франкфурт докара до догатката, че той обмисля въвеждането на диференциран лихвен % по депозити, държани в централната банка, отбелязва MNI.

В изявлението си Димитър Радев е деликатен в своята оценка на неотдавнашните апели за преразглеждане на тактиката на паричната политика на ЕЦБ. Той показва нерешителност също и в отговор на предложенията, че институцията би трябвало да намали заложената си средносрочна цел за ритъм на инфлация от покрай, само че под 2%, на към 1%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР