Нужно е прецизиране на текста в Закона за политическите партии,

...
Нужно е прецизиране на текста в Закона за политическите партии,
Коментари Харесай

Партиите могат харчат парите си за твърде много дейности, смята председателят на Сметната палата

Нужно е прецизиране на текста в Закона за политическите партии, който урежда метода на разходване на получаваната от тях държавна дотация, членски импорт и дарения, споделя в изявление за вестник " Сега " ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков. Според него формулировката " за други присъщи на активността на партията разноски " разрешава осъществяване на необятен набор от разноски.

" Когато нещата не са конкретизирани в законите, ние се затрудняваме да създадем оценка дали разноските, които вършат партиите, са присъщи или неприсъщи, т.е. дали са свързани с политическата им активност, или не са ", изяснява Цветков. Като най-фрапиращ случай за заплащане с партийни пари, той показва заплащане на санкция към КАТ от ръководител на партия.

Като най-типични нарушавания Цветков показва преотдаването на предоставени на партиите пространства чартърен на трето лице. " В резултат на нашия надзор нарушаванията и при приходите, и при разноските на партиите понижиха. Все още обаче има случаи политически партии да употребяват предоставени им от страната или общините пространства, без да имат право на това. Или пък да не си заплащат наемите с месеци ", изяснява ръководителят на Сметната палата.

През есента ще завърши одита на дотациите за партиите

В отговор на въпрос, той споделя, че до момента институцията не е проверявала размерът на държавната дотация за партиите, тъй като това не е измежду областите за надзор, предоставени и по закон. " Поради чувствителността на обществото към тематиката Сметна палата беше решила тази година с одита на държавния бюджет за 2018 година да направи и тази инспекция. След като на 3 юни бяхме сезирани и от Върховната административна прокуратура да предприемем дейности по отношение на установените престъпления при образуването и разпределението на партийните дотации, този одит стартира незабавно ", споделя Цветков. Той предвижда, че одитът ще завърши до края на септември.

Темата е настояща от няколко седмици, откакто се разбра, че партиите и обединенията в Народното събрание са получили през 2018 година по 13.20 лева за извоюван глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лева Финансовият министър Владислав Горанов изясни това с " несъвършенство в законодателството ".

Вчера правната комисия единомислещо поддържа оферти от Министерския съвет законопроект, съгласно който получаващите по право държавна дотация партии ще би трябвало да върнат " надвзетите " пари за три години обратно, чийто общ размер се чака да бъде 14.5 млн. лева

Противоречие сред два закона

По мотив желанията на ръководещите за промени в закона, засягащи образуването на държавната дотация ръководителят на Сметната палата сподели, че такава е нужна, тъй като в този момент има несъгласие сред Закона за политическите партии и Закона за държавния бюджет.

На въпрос за законосъобразността на харченето от държавното управление на парите от остатъка в бюджета, Цветков споделя, че не е нелегално, само че е дадена рекомендация на финансовия министър да се разработят вътрешни правила по какъв начин да се прави оценката за правомерност и финансова осигуреност.

" Освен това би трябвало да има по-подробно аргументирани оферти от страна на министрите, ръководителите на организации или кметовете на общини защо са нужни желаните спомагателни средства и какъв резултат ще се реализира с тях. Министерството към този момент е изпълнило нашата рекомендация ", добавя Цветков.

Парламентът не се интересува от предоставените инспекции

В изявлението той показва отчаяние, че Сметната палата всяка година дава на Народното събрание отчет и мнение за одита на доклада за осъществяването на държавния бюджет, само че за 20 години Народното събрание не е разгледал нито един от тях. " Парадоксално е, че същото се отнася и за одитите, които Народното събрание ни е възлагало през годините със свои решения. Това се случи и с одита за законосъобразността на предоставените спомагателни средства на министерства и общини - отчетът не беше дебатиран от депутатите ", добавя Цветан Цветков.

Той споделя, че даже опозицията, която поискала инспекция, не показала интерес. " За нас е необяснимо, че Народното събрание ни разпорежда инспекция, а по-късно не желае да види констатациите ни, те да се дебатират и в дебата да се търсят нови законодателни решения, в случай че се постанова ", споделя още ръководителят на Сметната палата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР