Нужни са силни мерки, за да се справим с инфлацията.

...
Нужни са силни мерки, за да се справим с инфлацията.
Коментари Харесай

Любомир Дацов:Нужни са силни мерки, за да се справим с инфлацията

Нужни са мощни ограничения, с цел да се оправим с инфлацията. Такова мнение изрази Любомир Дацов, някогашен зам.-финансов министър, в ефира на “Здравей, България ” по Нова телевизия. По думите му това е втората вълна на инфлацията.

 

“След енергийните цени, които породиха в огромна степен инфлацията, това нещо се трансферира върху питателните артикули. Тук казусът е по какъв начин се борят тези неща и дали държавните управления в Европа вършат верните стъпки. Може да се каже, че не ”, разяснява той. И предложи няколко ограничения - да се вдигне превишението на бюджета; нарастване на лихвите за 3-4 месеца; повдигане на Данък добавена стойност от 20 на 24% за 1 година.

 

Специално за повдигането на Данък добавена стойност от 20 на 24 % Дацов посочи, че това звучи много скандално, само че ще има резултат, само че никой политик не би го подхванал.

Инфлацията обаче е предходна своя пик у нас. “Индексът сподели наклонността в изменението на 31 май - това беше най-пиковата точка - 2,22, а в този момент е 2,19. В момента се доближаваме до тези равнища, само че това не е рекордно, нито е апокалиптично. Просто влезнахме в една нормализация ”, разяснява Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

За последните три месеца у нас се регистрира и растеж на приходите - с 22%. Дацов изясни тази наклонност с това, че при неналичието на работна ръка натискът се трансферира от инфлацията върху работните заплати. “Поддържаш ползване, само че няма никакъв резултат. Ако продължава този сюжети инфлацията ще продължава и ще стои много дълго време ”, предвижда някогашният финансов министър.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР