„Нужни са проактивни действия за справяне с последиците от изменението

...
„Нужни са проактивни действия за справяне с последиците от изменението
Коментари Харесай

Нужни са проактивни действия за справяне с последиците от изменението на климата


„ Нужни са самодейни дейности за справяне с последствията от изменението на климата “. Това сподели Боряна Каменова, шеф на дирекция „ Политики по изменение на климата “ в Министерство на околната среда и водите, на закриващата конференция по план „ Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние “. Тя посочи, че е належащо да се реализира дълготрайна и високоефективна икономическа, обществена и екологична резистентност посредством консолидиране на адаптационни ограничения във всички браншове, с цел да могат българските жители, частният бранш и държавните институции да се приготвят и защитят по подобаващ метод от уязвимостта, произлизаща от изменението на климата.

Подготовката на тактиката е в осъществяване на плана „ Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние “, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство 2014-2020 година “. Бенефициент по контракт BG05SFOP001-2.001-0007/10.04.2018 година е Министерство на околната среда и водите, а реализатор – екип на Световната банка (СБ).

В рамките на плана за първи път в България е направен макроикономически разбор, като част от рамковия документ. В разбора са оценени социално-икономическите последствия от въздействията от изменението на климата. Изчисленията демонстрират, че в случай че не се подхващат дейности, изменението на климата ще окаже отрицателно въздействие във финансово отношение, като е допустимо да ликвидира икономическия напредък на страната до 2050 година

Заплахите за България, свързани с изменението на климата, са с предстоящо приблизително покачване на температурите сред 2 и 4°С до 2100 година съгласно другите сюжети. Последиците от изменението на климата са: понижаване на водните ресурси, последствия за здравето, изключително за уязвимите групи от популацията, разстройства в цикъла на земеделското произвеждане, стрес за биоразнообразието и горите, вреди по инфраструктурата и частната благосъстоятелност, смяна в туристическите модели. Макроикономическите въздействия могат да бъдат смекчени в забележителна степен, в случай че се подхващат дейности за акомодация. Секторните разбори демонстрират, че вложенията в ограничения за акомодация се изплащат.

Стратегията е подкрепена от оценки на уязвимостта и риска за 9 основни бранша: „ Селско стопанство “, „ Енергетика “, „ Транспорт “, „ Туризъм “, „ Градска среда “, „ Горско стопанство “, „ Води “, „ Биоразнообразие и екосистеми “ и „ Човешко здраве “. Приемането на тактиката, проекта и бъдещото осъществяване на ограниченията в тях ще бъдат изискване за подготовка на оперативните стратегии в тези браншове през идващия програмен интервал.

В проекта за деяние към тактиката се дефинират цели и цели за възстановяване на адаптивния потенциал и ограничения по браншове с график за осъществяване, нужни запаси и виновни институции. Основните видове действия са ориентирани към: създаване на институционален капацитет; повишение на осведомеността по въпросите, свързани с акомодация към климатичните промени; консолидиране на ограниченията по акомодация в дейностите във всички сектори; реализиране на резистентност към изменението на климата за инфраструктурата и материалните активи – с необикновен акцент към отбраната на тъй наречените сериозна ифраструктурата, като ВиК, електропреносна мрежа и пътна мрежа.

Проектът на Национална тактика за акомодация към изменението на климата и Планът за деяние са качени на Портала за публични съвещания, както и на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите - https://www.moew.government.bg/bg/proekt-na-nacionalna-strategiya-za-adaptaciya-kum-izmenenieto-na-klimata-i-plan-za-dejstvie-bulgarski-ezik/. След междуведомствено координиране Стратегията ще бъде препоръчана за приемане от Министерски съвет.

Проект №BG05SFOP001-2.001-0007, „ Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние “ за непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ Стратегически планове в осъществяване на тактиката за развиване на държавната администрация 2014-2020 година, ПОС, ПИК и НАТУРА 2000 “ по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР