Нужни са между 150 и 200 млн. лева допълнително за

...
Нужни са между 150 и 200 млн. лева допълнително за
Коментари Харесай

КНСБ: Нужни са между 150 и 200 млн. лева допълнително за хората с увреждания

Нужни са сред 150 и 200 млн. лв. в допълнение за хората с увреждания, които да бъдат заложени в държавния бюджет за идната година. Това разяснява в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му с тези средства ще може да се прави самостоятелна грижа за най-тежките случаи при пълнолетните.

"И когато приказваме за бабата в селото, да е ясно по какъв начин тези пари ще стигнат до нея и по какъв начин ще й оказват помощ. И когато приказваме за по-младия човек на 18 и половина години, да е ясно по какъв начин на него ще му оказват помощ, с цел да се социализира ", съобщи Димитров.

Той сподели, че на идния на следващия ден Национален съвет за интеграция на хората с увреждания от КНСБ ще се предложи първо да бъдат чути хората с увреждания през техните организации - т.е., "ако има потребност да бъде добавена обществена услуга, тя да бъде добавена в закона за обществените услуги ".

По думите му няма потребност от закон за персоналната помощ.

"Този закон за персоналната помощ връща цялата промяна назад. Нали промяната в тази сфера беше да ги извадим от заведенията и да ги създадем по-социално включени, а тези, които могат да работят, да работят. Това желаят хората с увреждания - желаят да са част от обществото, не желаят да бъдат изключени. Законът за персоналната помощ споделя - "пак назад у дома и там ще те гледа някой персонален помощник или майка ти, татко ти, а докога, не е ясно ", съобщи Димитров.

По думите му това би трябвало да се разяснява на следващия ден експертно и да бъде открито оптималното решение на проблемите на хората с най-тежки увреждания. Според него не би трябвало да се не помнят и останалите 424 000 души с увреждания в страната. Те също имат редица проблеми.

Димитров разгласи, че от Русе КНСБ слага началото на националната си акция "Информиране и консултиране ". По този мотив ще бъдат посетени до началото на есента към 200 компании в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР