Нужни са големи индустриални зони за развитието на сектора, каза

...
Нужни са големи индустриални зони за развитието на сектора, каза
Коментари Харесай

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места /ОБЗОР/

Нужни са огромни индустриални зони за развиването на бранша, сподели арх. Станиславов

Държавните политики за подкрепяне на автоиндустрията и законодателните начинания за развиване на сектора бяха измежду тематиките на полемиката " Да! На българското автомобилостроене ", проведена от вестник " Стандарт " в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. Основен акцент на форума, който се организира в хотел " Маринела ", бе дефицитът на работна мощ, който спъва развиването на този толкоз значим за българската стопанска система бранш.

Очаква се автоиндустрията да открие още 45 000 работни места през идващите 3-4 година Това заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на Аутомотив клъстер България. По думите му, секторът е най-бързо развиващият се у нас. Конкретните числа разказват големия скок, изработен за 6 година Ако през 2012 година компаниите в сектора са били 30, в този момент са 170. Броят на работещите е скочил от 9 000 на 47 000. Ако преди 6 година браншът е давал под 1% от Брутният вътрешен продукт, в този момент делът му е над 5 на 100. 2,5 милиарда лв. е оборотът на фирмите.
За да върви секторът напред обаче са нужни бързи и съответни решения от страна на властта, акцентира арх. Станиславов.

Той призна, че фрагментите са огромен проблем. В дуалното образование фирмите от бранша могат да се похвалят с най-хубавите практики, само че връзките с техническите университети са сложни, сподели арх. Станиславов.
Друг извънредно значим фактор за развиването на бранша са огромни индустриални зони, каквито сега няма. В тази тенденция АКБ работи интензивно с Министерството на стопанската система и към този момент е почнала подготовката за основаването на такива в Бургас, София и Видин. Арх. Станиславов уточни още, че вложителите имат потребност от обилни тласъци отвън нормалните ограничения, които получават от БАИ и такава процедура има в други страни от Европейски Съюз.

" Разпознаваеми сме за огромните автомобилни производители, само че с цел да не прегрее моторът, са ни нужни още запаси ", сподели ръководителят на УС на АКБ Иван Михайлов. Той също уточни, че болната тематика е неналичието на фрагменти. " Чуждият вложител към този момент не се вълнува толкоз от ниския налог облага у нас. Първият му въпрос е дали в страната има задоволително квалифицирана ръка, а отговорът към този момент е " не ", сподели Михайлов. По думите му, бизнесът е в университетите всеки ден, оказва помощ на всички висши учебни заведения и професионални гимназии. " Засега обаче срещаме отпор от управленията на някои вузове ", уточни Михайлов.

Друга болна тематика е и трудовото законодателство, където има пречки за вложителите. Това важи и за Кодекса на труда. " Трябва повече храброст от страна на изпълнителната и законодателната власт, с цел да се случват нещата ", акцентира Михайлов. И добави, че автомобилният отрасъл към този момент изпреварва IT промишлеността у нас. " Ако колцентровете дават прехранване, то компаниите от АКБ основават интелектуалната благосъстоятелност на страната ", безапелационен е Михайлов.

" България е индустриална страна, като по данни на Евростат, делът в Брутният вътрешен продукт на промишлеността у нас е с 5% повече от междинния за европейските страни. За България той е 24,4%, при 19.4% за Европейски Съюз ". Това съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. " Освен, че страната ни е индустриална, тя е и експортно насочена. За предходната година износът е над 92 милиарда лева Мехатрониката е с изключение на фактор за експорта, като нейният дял е 24%, или близо 13 милиарда лева ", изясни Велев.

Според него мехаторниката е секторът, който цялостни бюджета, а автоиндустията е неговият мотор. " В мехатрониката резултатите са с помощта на хората, а не поради естествени дадености или политики ", акцентира Велев. Той уточни, че макар несъгласията с Валери Симеонов по някои въпроси, в тази ситуация със измененията в Закона за трудовата миграция вицепремиерът би трябвало да бъде окуражителен, тъй като те се дължат на него. " За половин година имаме импортирани човешки запаси що се касае за цялата предходна ", сподели Велев. Според него обаче има още какво да се направи по този въпрос.

" Пътят за приемане на трудова виза не е къс. Един украинец, който желае да работи в Полша, получава позволение за една седмица и заплаща за него 30 евро. За да пристигна служащ в България, срокът е 3 месеца, а цената - 300 евро, даде образец Васил Велев.

Липса на фрагменти бави инвестиция за 50 млн.

Осигуряването на работна ръка може да забави инвестиция за 50 млн. евро, която възнамерява ЕТЕМ у нас. Това стана ясно от думите на Джордж Менцелопулос, изпълнителен шеф на ЕТЕМ, по време на полемиката " Да! На българското автомобилостроене ".

Компанията е част от холдинга " Виохалко ", в който влизат още " Стомана Индъстри " и " София мед ". За предходната година оборотът на холдинга е над 3,7 милиарда евро, а предприятията му са в 8 страни и имат над 9000 чиновници.

ЕТЕМ навлиза за първи път в автобизнеса у нас през 2003 година като снабдител на БМВ, а в този момент е сертифицирана за целия премиум сегмент на коли, измежду които Мерцедес, Ауди, Ламборгини. Тя има най-високата оценка на БМВ и е една от трите компании в Европа, които имат право да създават артикули за автокорпорацията. От България ЕТЕМ изнася и алуминиеви профили за завода на БМВ в Китай.

Инвестиционният проект на компанията планува разкриването на нови мощности и уголемение с над 10 000 кв. м., за което ще бъдат вложени 50 млн. евро. " Но първо би трябвало да намерим решение на казуса с човешките запаси, което е огромно предизвикателство ", сподели Менцелопулос. Той добави, че бизнесът има потребност да работи в тясно съдействие с властта, с цел да продължава да влага. " При такава сериозна инвестиция, всяка форма на поддръжка е добре пристигнала, а нашите съществени съперници в Западна Европа я получават ", сподели още Джордж Менцелопулос.

Лъчезар Борисов: Възползвайте се от тласъците за образование в БАИ

Инвеститорите да се възползват от тласъците за образование, които предлага Българската организация за вложения. Тази мярка не е позната, само че е значима, акцентира зам.министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. В отговор на настояването на бизнеса за огромни индустриални зони той сподели, че ще има финансиране за такава в Стара Загора, работи се и за Бургас, където ще се притеглят вложения от най-голям клас за произвеждане на коли.

Шефът на БАИ Стамен Янев също предложения бизнеса на среща, с цел да обсъдят всички проблеми. " Работим с HR компании за взимане на личен състав чартърен, с цел да може да се започва инвестицията, а в следствие поетапно да се наемат хора. А главната ни цел е в България да имаме Център за развойна активност за коли, в който да се обединят европейски и китайски компании ", сподели още Стамен Янев.

Правим наесен
нов огромен конгрес

Славка Бозукова
основен редактор на " Стандарт "

По предложение на фирмите от няколко промишлености - електротехника, автомобилостроене, мехатроника и IT, наесен ще създадем нов, огромен конгрес, отдаден на търсенето на работещи решения за казуса с дефицита на качествено готова работна мощ.
Защото главният проблем на бизнеса си остава неналичието на фрагменти. Това важи за всички браншове, и в още по-голяма степен и за бранш автомобилостроене. Това е една от най-бързо разрастващите се промишлености у нас, продукцията й е 100% за експорт. Което значи единствено едно – знак за международно качество. Браншът дава живот на новите индустриални зони. С положителната си продукция секторът основава условия най-сетне у нас да бъде притеглен някой от колосите в автомобилостроенето и към този момент в България да се създават освен елементи, само че и да се сглобяват цели коли международни марки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР