Нужна ли е реформа в пенсионния модел у нас и

...
Нужна ли е реформа в пенсионния модел у нас и
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Целият модел на пенсионното осигуряване беше огромна грешка

Нужна ли е промяна в пенсионния модел у нас и по какъв начин ще бъде осъществено изплащането на пенсиите от втория дирек - тематиките в " Още от деня " разяснява президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолова.

В началото на диалога той разяснява засегнатия от водната рецесия в Перник цех " Стомана " и има ли опасност за работещите там чиновници. По думите му, допустимо е предприятието да се затвори за дълго време, в случай че не се откри решение за недостига на вода.
Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ": Не мисля, че водата е непозволено е отклонявана, тъй като те са си плащали тази вода. Някой не си е направил сметката.
На никого не е известно по какъв начин тъкмо ще се случва изплащането на пенсиите, по какъв начин тогава да вземеш решение, като не знаеш какво те чака, разяснява Манолов по отношение на изплащането на така наречен втора пенсия.
Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ": За да работи системата релативно добре, би трябвало да се даде на хората опция да избират дали да вземат участие в финансовия дирек на пенсионното обезпечаване. Сега нещата са наполовина- смята се, че в случай че не си се отказал, значи си склонен, това би трябвало да се обърне.
Общественото обезпечаване губи от частните фондове, безапелационен е Манолов.
Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ": За всички тези 20 години Национален осигурителен институт е бил лишен от тези средства, не е могъл да оперира с тях, а в този момент ще би трябвало да изплаща по-високи пенсии. Целият този модел беше голяма неточност, още когато се вкара, единствено че ние тогава бяхме в пробното поле на Световната банка, която натресе този модел на всички нас.
Необходима е промяна и тя не е толкоз сложна, уверен е Манолов.
Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ": Капиталовият дирек сега съществува в един олигопол на частните фондове, би трябвало да се сътвори опция за разнообразни форми - пенсионни спестявания, частни капиталови пакети и така нататък
Вижте целия диалог във видеото!
 Хасан Адемов: Не е уредена етапа на погашение на вторите пенсии Хасан Адемов: Не е уредена етапа на погашение на вторите пенсии
Има проблем при вторите пенсии и той е обвързван първо с това, че не е уредена етапа на погашение към днешна дата и второ, има коефициент на редукция,...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР