Нужна е промяна в методологията, по която НОИ изчислява индивидуалния

...
Нужна е промяна в методологията, по която НОИ изчислява индивидуалния
Коментари Харесай

Искат нова формула за втората пенсия

Нужна е смяна в методологията, по която Национален осигурителен институт пресмята самостоятелния коефициент за пенсиите, сподели пред бТВ Владислав Русев от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване по отношение на така наречен " втори пенсии “, които ще получават бъдещите пенсионери.

По думите му, в случай че това не се случи, хората, които изберат да получават пенсия от универсалните фондове, първоначално ще получават от Национален осигурителен институт и от частния фонд по-малко пари, спрямо една пенсия.

Първоначалната концепция за Втори пенсионен дирек не е била да се конкурира с Национален осигурителен институт. Целта не е била и Държавното публично обезпечаване да понижава пенсиите на хората, които желаят да получат парите си от универсалните фондове.

Русев акцентира, че задачата е пенсионните фондове да допълват пенсиите на ДОО. " Законът е подобен, че коефициентът би трябвало да отразява разликата, т.е. с какъв брой по-малко хората с универсалните фондове са внасяли в Национален осигурителен институт. Само че Национален осигурителен институт усилва разликата дотолкоз, че тя сега е 20%. Ако се калкулира вярно тя не е повече от 6-7% ", добави още специалистът.

По думите на Русев неточност на осигурителния институт е, че когато се прави сравнението сред вноската за повсеместен фонд и вноската за пенсия, се пропуща присъединяване на страната в обезпечаването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР