Нужен е нов медиен закон, тъй като настоящият не е

...
Нужен е нов медиен закон, тъй като настоящият не е
Коментари Харесай

Рашидов: Медиите не са свещена крава

Нужен е нов медиен закон, защото актуалният не е поправян от социализма до момента. Това сподели ръководителят на медийната комисия в Народното събрание Вежди Рашидов пред Българска национална телевизия.

Той изрично акцентира потребността от нов закон, който да подсигурява свободата на медиите. Но по неговите думи медиите не схващат, че свободата на словото не е тяхна запазена марка, а е право на всеки човек. Той счита, че медиите не са свещена крава и за тях не би трябвало да се вкарва специфична независимост.

На въпроса за подправените вести Рашидов изрази безпокойствие, че в днешните съвременни времена хората не могат да разпознават същинската от подправената вест. Според него това води до отлив на интерес към медиите. Рашидов приканва да се прави разлика сред свободата и свободията.

За това по какъв начин би трябвало да се финансират публичните медии, Рашидов отговори, че те разполагат с бюджет за разлика от частните медии, които разчитат най-вече на реклама. Според ръководителя на медийната комисия рекламите би трябвало да се редуцират в избран %, само че да не отпадат изцяло.

Според Рашидов мандатите от три години на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР са прекомерно къси, с цел да се прокарат промени. Той упорства те да бъдат увеличени на пет години, както е в тази ситуация с Българска телеграфна агенция.

Също по този начин генералните шефове на публичните медии трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание, а Съвет за електронни медии да бъде единствено надзорен орган.

"Обществената медия е държавна, с държавен бюджет. Разбира се, че си има шеф, дайте ни бюджет и ще вършим каквото си желаеме ", разяснява той. Това му изявление породи много питанки у публицистите, дали Вежди Рашидов схваща разликата сред държавна и социална медия.

Бюджетът на БНР и Българска национална телевизия не е задоволителен, добави Рашидов, само че след промените, държавното управление ще отпусне доста по-голям бюджет, убеден е той.

Припомняме, че на 13 ноември тази година със заповед на ръководителя на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов беше основана работна група, която да разисква и предлага промени в Закона за радиото и малкия екран. В групата влязоха представители на медии, специалисти, медийни адвокати и депутати. Сред тях бяха представители на Българска национална телевизия, БНР, БТВ, Нова, Канал 3, СКАТ, представител на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР