Нуждата от твърда валута, развитието на военната индустрия, възможността да

...
Нуждата от твърда валута, развитието на военната индустрия, възможността да
Коментари Харесай

Александър Гринберг: Иран има много причини да помага на Русия и твърде малко - да се бои от санкции

Нуждата от твърда валута, развиването на военната промишленост, опцията да навреди на Съединени американски щати, спомагателни лостове в битката за въздействие в Близкия изток - Иран има доста аргументи да оказва помощ на Русия във войната с Украйна и несъмнено не се опасява от нови наказания, нито от финален неуспех на нуклеарната договорка от 2015 година.
Ако не друго, експанзията на Путин против украинския народ сподели на Техеран, че нуклеарният щит е най-сигурната гаранция, сочи Александър Гринберг, някогашен израелски боен и сегашен анализатор на Ерусалимския институт за тактика и сигурност.

Въпреки заетостта си на украинския фронт, Москва резервира мощни военни позиции в Сирия. Това е една от основните аргументи Израел да се въздържа до момента от оръжейни доставки за Киев, изясни Гринберг в изявление за " Събота 150 " по БНР.

Техеран и Москва отхвърлят, само че за Киев и Запада, както и за множеството наблюдаващи, е несъмнено, че съветските въоръжени сили използваха стотици ирански дронове за удари в Украйна през последните седмици. Поразени бяха най-много цивилни обекти.

 

Г-н Гринберг, за какво Иран оказва помощ на съветските военни в акцията им против украинците?

" Причините са доста. Преди всичко, по този метод Иран печели пари. Тези продажби са още един приходоизточник за иранската военна промишленост. На второ място, в Техеран са удовлетворени, че могат да покажат на Москва, че Русия също се нуждае от Иран (а освен обратното). Руско-иранските връзки постоянно са били комплицирани и неравностойни. През вековете Русия нееднократно е окупирала ирански територии. Днешни Армения и Грузия да вземем за пример едно време са били част от Персийската империя (преди да бъдат завоювани от Руската империя). И до през днешния ден двете страни имат териториални разногласия в Каспийско море. Сега обаче руснаците се нуждаят от иранците, тъй като нямат промишления потенциал да създават дронове в нужните им количества и качества. И, несъмнено, Иран има опция да покаже асиметричните си благоприятни условия. Иранската войска не е сериозен съперник, само че дроновете и ракетите й са.

И една забележка. В медиите е необятно публикуван терминът „ дронове “, само че това е общо разбиране за напълно разнообразни видове оръжие. От една страна, приказваме за дроновете " Мохаджер ". Става дума за безпилотен летателен уред (БпЛА, UAV) с обсег на деяние към 1000 kм, екипиран с ракети и други оръжия. За да го управляваш ти би трябвало екип от трима души в контролна стая някъде в Русия. Обучението на тези трима души може да отнеме година. Курсът на образование за сходни машини в Съединени американски щати и Израел е на половина толкоз нескончаем, що се касае за летците-изтребители. Така че " Мохаджер " може да помогне на руснаците, само че няма да донесе стратегическа смяна, тъй като с цел да бъде употребен дейно, ще е нужно време. Освен това, за дейно потребление против противников формирования, е належащо да се реализира разузнаване за самия дрон, а съветската войска не разполага с подобен потенциал. "

Но Москва може да употребява ирански оператори, нали по този начин?

" Разбира се, това е допустимо. Нямаме доказателства за това, само че е допустимо. Бих споделил, че просто би трябвало, тъй като за руснаците е нереалистично да обучат такива оператори за 2 месеца - необучени оператори просто ще съсипят тези много скъпи устройства.

Вторият вид машини - тези, употребявани непосредствено над Киев - са не тъкмо безпилотни летателни апарати, а баражиращи муниции (loitering munition). Те, става дума за " Shahed-136 ", поразяват радарни съоръжения, в това число на противовъздушните системи. Затова не им е необходим оператор. Могат също по този начин да бъдат ориентирани към авансово заложена цел като цивилните обекти в Украйна. Действат като крилати ракети и тъй като са много по-евтини, руснаците мога да закупуват хиляди от тях и да тероризират популацията с удари по енергийната система. Хиляди елементарни хора, дами и деца по този метод ще бъдат изложени на студа през зимата.

Нека подчертая - нямам доверие, че руснаците могат да реализират по този метод поврат на бойното поле. Казвам го като някогашен боен. Но тези машини си остават основна опасност. "

Ами в случай че изявленията на Ройтерс и Вашингтон пост, в които се твърди, че Иран се кани да достави на Русия и балистични ракети, се окажат правилни? Това ще промени ли уверено съотношението на силите?

" Не, не мисля, макар че ще утежни обстановката за Украйна. Такива доставки ще оказват помощ на Москва, чиито ресурси от ракети с точно ориентиране са на привършване. Но тя няма да може да употребява иранските ракети сполучливо, без да разполага с качествено разузнаване.

Виждаме, че съветските военновъздушни сили, считани за голяма мощ, не са доста дейни в Украйна. Ще попитате за какво? Отговорът е елементарен - тъй като съветската войска не е съвременна войска. В израелската войска има специфични подразделения от командоси, подготвени да намират значими във военно отношение цели и да подават координатите им на бомбардировачите. Така се работи в армиите на Израел, Съединени американски щати, Франция. Руснаците нямат такова разузнаване на терен. Без такива спецчасти, можеш единствено да бомбардираш безсистемно - да постилаш „ бомбен килим “. С бомбения килим избиваш елементарните хора, само че освен не засягаш армията, а в противен случай - предизвикваш още по-ожесточена опозиция.

Друга опция за руснаците е да употребяват бомбардировачи за поддръжка на пехотата - така наречен щурмовици като Су-25 да вземем за пример. Проблемът при тях е, че работят на дребна височина и заради това са мощно уязвими. Могат да бъдат свалени даже със Stinger. Освен това в Русия тактиката за военновъздушните сили е неразвита. На Запад правилото е, че авиацията би трябвало да „ прочисти “ пътя на пехотата като да вземем за пример отстрани водещата машина от някоя танкова колона или унищожи командния пункт на съперника. Руснаците още от Втората международна война считат тъкмо противоположното - че пехотинците би трябвало да „ прочистят “ пътя за бронираните колони. Това няма по какъв начин да сработи през днешния ден, в случай че имаш отсреща си съвременна, професионална, високомотивирана войска, каквато е украинската войска. И този модел на деяние не може да бъде изменен с една заповед от през днешния ден за на следващия ден. "

Разузнавателните дронове не компенсират ли тези дефекти?

" И да, и не. С тях могат да бъдат реализирани известни триумфи, само че даже за безпилотните апарати би трябвало наземен надзор и информация накъде да ги насочиш. Без тях можеш да откриеш една електроцентрала и да я разрушиш, само че не и една установка HIMARS. Руснаците не схващат по какъв начин се води война през днешния ден. Техният нов пълководец Суровикин не е някакъв талант, а просто един касапин, който убиваше хора в Москва по време на пуча през 1991 година. Руснаците нямат такива професионални военни като иранеца Солеймани. При всичките му други страни - тероризъм и така нататък, Солеймани бе същински боец и пълководец. А Пригожин и „ Вагнер “ - е, те са малко по-добри от останалото пушечно месо, само че не са войска. "

Нека се върнем към първичния Ви мотив: че иранците желаят да се потвърдят пред Москва като мощ, с която би трябвало да се преценява. Нима единствено поради това те са подготвени да рискуват още наказания и финален неуспех на Съвместния изчерпателен проект за дейности (ядрената договорка от 2015 година)?

" Да, подготвени са. Не знаем каква ще бъде ориста на нуклеарната договорка, само че иранците несъмнено не се опасяват от нови наказания. Санкциите просто не работят, в случай че искаш посредством тях да промениш политиката на един режим. С това не желая да кажа, че би трябвало да бъдат анулирани, само че те не са решението. Освен че печелят твърда валута с продажбата на тези дронове, иранците получават опция да ги усъвършенстват въз основата на опита в Украйна. Същото се отнася и за балистичните ракети, които се канят да доставят на Москва - изследвайки оперативното им приложение в Украйна, те ще могат да подобрят насочването, навигацията и другите им характерности.

Иранският режим не желае да се отвори към Запада. Основната му цел със Съвместния проект е глобите да бъдат облекчени - нищо повече. Към момента американците не дават знак, че договарянията са сполучливи. Така че иранците, по обичая си, подвигат мизата и слагат на Америка невъзможни условия. Принципът е „ в случай че мога да направя нещо, с цел да ти навредя, ще го направя “ и няма да се възпирам единствено тъй като ми казваш да престана. "

Заради аферата с дроновете Европейският съюз постанова от тази седмица наказателни ограничения на висши ирански военни и оръжейната компания " Шахид ". Започне ли нова ескалация на глобите, то Техеран може би ще пожертва нуклеарната договорка. Вие по какъв начин мислите?

" Не бих претендирал да предсказвам какво ще направи иранският режим. Събитията в Украйна би трябвало да ни научат на повече покорност, когато предричаме какво ще се случи. По принцип, Иран живее в изискванията на наказания към този момент от десетилетия. Те не са нещо, което ще го смаже. Сега, несъмнено, режимът е ангажиран да се оправя с въстанието на иранския народ (заради гибелта на Махса Амини). Предполагам, че колкото повече той се пропуква поради вътрешните си проблеми, толкоз по-твърд ще става в решението си да придобие нуклеарно оръжие. Ако имаш такова оръжие, никой няма да дръзне да те провокира. Аятоласите научиха урока на Кадафи, който се отхвърли от нуклеарната си стратегия (и беше свален и погубен през 2011 г.). И, несъмнено, ще могат да употребяват " Хизбула " против Израел безнаказано, когато са предпазени под нуклеарен чадър.

Украинците (също като Кадафи) се отхвърлиха от нуклеарното оръжие през 1991 година.

" Именно. И иранците си извадиха поука от това. Още при започване на войната няколко офицери от Революционната армия го споделиха: не трябва да се отхвърляме от придобиване на нуклеарен щит. Не мога да кажа, че не са прави. Ако украинците имаха нуклеарно оръжие, Кремъл нямаше да посмее да предприеме тази незаконна война.

Има и още един миг. Докато Западът и по-точно Съединените щати се боят да се опълчат на Русия поради нуклеарния й боеприпас, Иран може да си извлече и още една поука - какъв брой костват обещанията на Запада. Защото Киев се отхвърли от нуклеарното оръжие в замяната на гаранции за териториалната целокупност на Украйна от Съединени американски щати, Англия и други страни. Ако Америка не направи нищо през днешния ден (за да извърши тези гаранции) Израел може да се окаже в тази обстановка след няколко години. Урокът за израелците е, че никой не може да ни подсигурява личната ни сигурност. Поемането на обмислен риск с вярата, че някакви външни гаранции ще го предотвратят, е недопустимо за Израел. "

Казахте, че партньорството сред Москва и Техеран е било неравностойно през годините. Двете страни си партнираха и за атомната централа в Бушехр, както и в запазването на режима на Асад в Сирия. Сега обаче, с тези военни доставки наподобява, че в това партньорство Иран натежава повече. Ще промени ли това разпоредбите на играта в Близкия изток?

" Не мисля, че ще се промени нещо доста на този стадий. Да, Русия употребява иранските дронове, само че успеха или провалянето в Украйна не зависят от тази помощ. Вярно е, че в Сирия иранците и руснаците се нуждаят един от различен. Иранците, несъмнено, са недоволни, че Москва не прави нищо, с цел да спре ударите на израелската авиация по базите им в Сирия, само че те не могат да диктуват на руснаците какво да вършат. Русия може да промени отношението си към Израел, само че това няма да стане под ирански диктат. Нито пък Русия може да подреди на проиранските милиции да изоставен Сирия. "

Но оръжейните им покупко-продажби ускоряват Иран и военната му промишленост, а знаем, че Иран е най-големият зложелател на Израел. Защо в тази обстановка израелското държавно управление отхвърля апелите на Киев за противовъздушни системи?

" Между двете неща няма връзка. В случая с Израел позицията му не е просто неутралитет във връзка с руско-украинската война. Позицията му се диктува от инстинкта му за самозапазване, тъй като руснаците (в Сирия) са на северната ни граница. Заплахата не е за нашите бойни самолети, а за гражданската ни авиация. Руснаците и в този момент заглушават GPS сигналите на всички самолети, които захождат към Израел откъм Кипър. А през 2014 година те смъкнаха малайзийския пътнически аероплан над Украйна. Макар и да не се приказва обществено, това може да се случи още веднъж. "

В положение ли е Москва да предотврати или ограничи израелските въздушни удари в Сирия?

" Руските ракети не са същинска опасност за нашите бойни водачи. Те разполагат с механически средства за отбягване на противовъздушната защита. Ако една съветска система открие огън по наш аероплан, нашият водач ще я унищожи. Тук в калкулациите на Москва се намесва и съображението, че в случай че подобен опит да бъде свален израелски изтребител не сполучи, резултатът върху продажбите на съветско оръжие в чужбина ще е доста отрицателен. Разбира се, ние не желаеме да влизаме в спор с Русия, само че персоналното ми мнение е, че Израел ще продължи да нанася удари в Сирия, тъй като сигурността ни го изисква. И ще продължим да поддържаме връзките с съветските военни, тъй като не е в наш интерес да ги прекъсваме.

А по въпроса за възможната помощ за Украйна на Израел се приписват военни благоприятни условия, каквито той няма. В медиите да вземем за пример доста се приказва за противовъздушната система " Железен купол " (Iron Dome). Но няма схващане за това, че тази система е проектирана за противопоставяне на избран вид по-примитивни ракети, каквито употребява " Хамас ". " Железен купол " е подобаващ за защитата на Израел, който е дребна страна. Докато Украйна е голяма и „ Железният купол “ е ненужен против съветските балистични ракети. Освен това, за построяването и образованието за такива системи са нужни време и средства. Така че даже израелското държавно управление да се съгласи да даде оръжие на Киев, то няма да промени доста нещата. Израел и в този момент споделя разследваща информация с Киев за дроновете, както писа „ Ню Йорк Таймс “. Това, от което Украйна се нуждае, е тежка артилерия като гаубици и реактивни системи за залпов огън, а също и изтребители - оръжие, което Израел не може да даде.

Не бива да се не помни също по този начин, че в Русия към момента живеят доста евреи. Аз съм роден в Русия и знам доста добре какво съставлява тази страна. Израел е еврейска страна не може да не мисли за това какво може да се случи с тези хора. "

Първите медийни изявления за руско-иранските договаряния за оръжейни доставки се появиха още при започване на лятото. Може единствено да се допуска дали е имало дипломатически действия от страна на Запада за разстройване на тези договаряния. Безсилна ли е и дипломацията против оста Москва-Техеран? Има ли Западът някакви други средства, с цел да прекъсне тази ос?

" Да, прав сте - в този случай дипломацията е безпомощна. Дипломацията може да проработи, само че единствено в случай че перифразираме думите на Клаузевиц, че " войната е продължение на политиката с други средства ". Дипломацията би трябвало да е средство за насила и война с дипломатически средства. Америка може да се ангажира по-активно с ограничения против Русия. Има голям брой принадлежности - както против Русия, по този начин и против Иран - които не би трябвало да доведат до война и не изискват да убиваш някого. Америка може, без да избива хора, да съсипе съветската инфраструктура с хакерски атаки. Русия няма такива киберспособности. Американците могат да оказват помощ на украинците да ударят военни бази на съветска територия, тъй че да попречват съветски офанзиви в Украйна. Могат да го създадат, стига да вземат решение за това. Не желая да прозвучи по този начин, като че ли майор Александър Гринберг от Израел подканя Съединени американски щати да води война с Русия. Но без такива ограничения войната ще продължи. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР