Нуждата от добра лична хигиена през зимата изисква да подберем

...
Нуждата от добра лична хигиена през зимата изисква да подберем
Коментари Харесай

Сапун или антибактериален гел за по-чисти ръце?


Нуждата от добра персонална хигиена през зимата изисква да подберем най-качествена грижа за разчистване на ръцете. Тя би трябвало да дава отговор на две основни условия.

Първо - би трябвало да обезврежда дейно микробите, за качествена предварителна защита на инфекциите в сезона на грипа. Второ – би трябвало да щади оптимално кожата на ръцете, която така и така е подложена на съществени тествания през струдения сезон.

В този ред на мисли изборът се свежда главно до два продукта – приложимост на сапун или на новото потомство средства за разчистване на ръцете – антибактериалните гелове .

Информираният избор тук изисква да се подчертае, че главно условие от хигиената на ръцете през зимата е да се подсигурява отбрана от рисковите микроорганизми. Това включва както неутрализирането им, по този начин и последващото им унищожаване . Ясно е, че всеки би предпочел удобството от гел, който втриваме и не изисква отмиване, само че това не подсигурява унищожаване на микробите. В този аспект по-ефективен е сапуна.

Предимства на сапуна пред антибактериалния гел за ръце

Основно преимущество на сапуна е комплексното му деяние в няколко насоки:

Съставът на множеството сапуни е потвърдено ефикасен за разрушение капсулната обвивка на грипния вирус , в това число и на множеството бактерии; Измиването със сапун и вода отстранява микробите, само че и почиства ръцете от мръсотията, която може да приюти и задържи рискови микроби; Доказано е, че сапунената вода свързва, обезврежда и отстранява и някои рискови съединения, против които антибактериалните гелове са неефективни – пестициди, хербициди и други химикали;

Свързани публикации.. Как да мием вярно ръцете си? 0 Дезинфектантите могат да създадат бактериите резистентни към лекуването 1 Доколко ефикасни са дезинфектантите за ръце? 0

В допълнение към тези преимущества на сапуна, антибактериалните гелове имат още един минус. Повечето от тях съдържат алкохол , който пресушава нервира кожата на ръцете и при постоянна приложимост може да я пресуши прекалено. Типовете антибактериални гелове, които са без алкохол, не подсигуряват кой знае какъв брой качествена отбрана от микробите.

Експертите показват безспорните изгоди на антибактериалните гелове за стерилизация , само че акцентират,че те са по-лесно използвани за разчистване на повърхности в болнични заведения и за стерилизация на ръцете тогава, когато това се постанова доста постоянно или когато нямаме достъп до вода. В другите случаи най-ефективно и качествено разчистване на ръцете може да се реализира с измиването им със сапун и вода.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР