Нуждата от действия за решаване на проблеми на територията на

...
Нуждата от действия за решаване на проблеми на територията на
Коментари Харесай

Дискутират преместване на станцията за измерване чистотата на въздуха в Добрич

Нуждата от дейности за решение на проблеми на територията на област Добрич, за които е нужно мнение на специалисти по запазване на околната среда, разиска на работни срещи в Министерството на околната среда и водите регионалният шеф Йорданка Костадинова.

Два съществени целта сложи тя – разчистване коритото на река Батовска и достъпът до плаж Болата. Като регионален шеф Йорданка Костадинова търси решение и упорства е разчистване коритото на река Батовска. „ Това е дълго отлаган във времето проблем. Имало е план преди 8 години, който обаче по този начин и не е получил финансиране. Затова при срещата, която имах със зам.-министър на околната среда и водите Петър Димитров го сложих. Почистването на речни корита и дерета, там където има сериозни точки и риск от наводнения бе и тематика на диалог при срещата ни – на регионалните шефове, с премиера Николай Денков. Като резултат мога да заявя, че министър-председателят съобщи, че за всички речни корита, дерета и друга такава инфраструктура, които попадат в първа категория на Плана за ръководство на риска от наводнения и се нуждаят от взимане на ограничения, е обезпечено финансиране за планове и разчистване. Отделно при срещата ми със зам.-министър Петър Димитров имам уверението му, че план за разчистване на река Батовска ще бъде координиран в незабавен порядък “ – сподели Й. Костадинова.

Другият сериозен проблем, който Й. Костадинова е сложила е плаж Болата и достъпът до него. В диалога заместник-министърът Петър Димитров е декларирал, че пътят до плаж Болата е в предпазена територия. С оглед спазването на европейското и българско законодателство и отбрана на биоразнообразието в предпазената територия – запазване на растителните и скотски типове, зам.-министър Димитров е бил безапелационен, че достъпът на коли е безусловно неразрешен. „ Дискутирахме разнообразни разновидности и главно ще се работи по основаване на паркинг в село Българево, за което следва да проведа среща с кметовете на община Каварна и село Българево за отделяне на подобаващ терен. Желаещите да плажуват на Болата, ще се придвижват от паркинга до плажа с така наречен шатъл буси. Общото мнение, че с отделяне на подобен паркинг ще се подкрепи и локалната стопанска система, тъй като ще има опция за основаване на търговски обекти, които да оферират разнообразни артикули “ – споделя регионалният шеф.

Тя съобщи, че е разискван и достъпът на риболовците до плажа, където те пускат на вода лодките си непосредствено от колесари, теглени от джипове. „ От Министерство на околната среда и водите са безапелационни, че това е нарушаване, за което ще бъдат налагани наказания и показаха, че риболовците могат да употребяват пристанищата в Каварна и Балчик “ – сподели още Й. Костадинова.

Във връзка с предпочитаната задача – оглед на речни корита и дерета, за предварителна защита на наводненията и понижаване на риска регионалният шеф към този момент издаде заповед за привикване на експертна комисия, която по график ще извърши оглед на положението на речните корита, деретата и язовирите на територията на област Добрич.

Сред разискваните тематики е и преместването на автоматизираната измервателна станция за чистотата на въздуха от квартал „ Добротица “ още веднъж в центъра на града, с цел да бъдат съответни и действителни индикаторите, сподели Й. Костадинова и добави, че без значение от решението на Общински съвет град Добрич това да бъде направено, към този момент години наред Община град Добрич не е подхванала стъпки в тази посока.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР