Нуждаем се от повече духовна близост в този тревожен и

...
Нуждаем се от повече духовна близост в този тревожен и
Коментари Харесай

Йотова: Нуждаем се пт повече духовна близост, държавата трябва да пази и развива читалищата


„ Нуждаем се от повече духовна непосредственост в този обезпокоителен и все по-скаран свят. Читалищата съхраняват един дух, нужен ни повече отвсякога. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в град Каспичан, където взе участие в честването на 90-ата годишнина от основаването на НЧ „ Пробуда – 1928 “.

В приветствието си вицепрезидентът означи, че читалището е неповторима българска институция. „ Думата читалище няма превод на никой различен език. Много съм обяснявала на своите европейски сътрудници що е то читалище, канила съм ги в България, с цел да видят и усетят този дух “, показа Илияна Йотова.

„ Читалището има своята дълга и богата история. Без храмовете на вярата – църквите, и без храмовете на духа – читалищата, през днешния ден нямаше да я има българската нация “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи значимата роля на читалищата през днешния ден в световния свят, в който хората се отчуждават от ден на ден едни от други. „ Читалищата се опълчват на тази духовна и личностна изолираност “, уточни вицепрезидентът. „ Грижа на страната е да резервира и да развива тези духовни центрове “, безапелационна е Илияна Йотова.

„ С дейната си и богата активност, която излиза надалеч отвън рамките на региона, „ Пробуда “ демонстрира, че читалището има бъдеще “, означи вицепрезидентът.

„ Всички вие сте актуалните будители. Всички вие, които учите децата да зашият мънистото на националната носия, да рецитират красивите стихове на родните поети, да пеят звучните ни национални песни, да тропат кръшните ни хора “, посочи Илияна Йотова.

На изпълнилите залата на читалището поданици на Каспичан вицепрезидентът съобщи поздрави от бесарабското село Чушмелий, където бе наскоро. Жителите му са потомци на българи преселници от земите на Каспичан. Илияна Йотова пожела връзките посред им да бъдат

доста по-здрави, а контактите – по-интензивни.

Вицепрезидентът приключи приветственото си слово с думите: От този богат нравствен дом се обръщам към всички сътрудници политици и държавници. Елате в Каспичан, с цел да видите по какъв начин се пази народен дух, що е то национална сила и българщина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР