Нуждаем се от интелигентен дизайн на мерките, касаещи бъдещата кохезионна

...
Нуждаем се от интелигентен дизайн на мерките, касаещи бъдещата кохезионна
Коментари Харесай

Томислав Дончев: На кохезионната политика й трябва визионерство

Нуждаем се от образован дизайн на ограниченията, касаещи бъдещата кохезионна политика. За да бъдем сполучливи, би трябвало да заложим „ мъдро " стратегическо обмисляне и „ умни " системи за осъществяване и надзор. Това съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев на среща с генералните шефове от държавите-членки, виновни за Кохезионната политика на Европейския съюз.

Бях очевидец на това по какъв начин България се промени през последните 10 години. До огромна степен тази смяна се дължи на вложенията с европейски средства. Всяко Председателство би трябвало да търси салда и доближаване на позициите на обособените страни-членки. Българското председателство има опция да насърчи дебата за по-проста и ефикасна кохезионна политика, уточни вицепремиерът Дончев.

От името на Европейската комисия, генералният шеф на Генерална дирекция „ Регионална и градска политика " на Европейска комисия Марк Льометр разяснява, че в този момент е подобаващият миг да бъде отделено изключително внимание на политиката по доближаване. Преди предлагането за многогодишната финансова рамка след 2020 година, актуалната полемика е доста потребна и навременна, сподели той. Марк Льометр добави, че Европейска комисия ще следи от близко резултатите от срещата в София и ще вземе поради предложенията, направени от държавите-членки.

На срещата бяха дискутирани тематики, свързани с връзката на Кохезионната политика с икономическото ръководство и Европейския учебен срок и опциите за ускорение на осъществяването на Европейските структурни и капиталови фондове. Близо 70 делегата от 28-те държави-членки на Европейски Съюз, Европейската комисия, Комитета на районите, Европейската капиталова банка и Европейската асоциация за свободна търговия участваха в полемиката. Резултатите от нея ще допринесат за дебата по бъдещето на политика на доближаване по време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси на 12 април 2018 година в Люксембург.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР