НСИ отчете дефлация за втори пореден месец в БългарияДефлация за

...
НСИ отчете дефлация за втори пореден месец в БългарияДефлация за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Пореден месец с дефлация; Русия приключи черноморската зърнена сделка

НСИ регистрира дефлация за втори следващ месец в България
Дефлация за втори следващ месец в България регистрира националната статистика. На месечна база през юни Индексът на потребителските цени понижава с 0.4%, т.е. в страната към този момент се следи наклонност за поевтиняване на междинната кошница от артикули и услуги, която статистиката преглежда. През май месечният спад доближи 0.1%.
Русия завърши черноморската зърнена договорка
Русия прекратява присъединяване си в решаващата договорка, която през миналата година разреши износа на украинско зърно. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти в понеделник. Решението поражда страхове за международните доставки на храни и осуетява дипломатическия пробив, с който вероятно Москва да излезе от войната в Украйна. Споразумението, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли 2022 година, публично изтече през днешния ден.
Черноморската зърнена договорка изтича в понеделник
Пактът, който разреши безвреден черноморски експорт на зърно от Украйна през последната година, ще изтече в края на днешния ден, в случай че Русия не се съгласи да удължи съглашението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция за битка с световната хранителна рецесия, влошена от нашествието на Русия на територията на своя комшия.
Слънце, плаж, вода... и шепа газещи в морето хотелиери
В началото на месец юли от Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BАHЕ) стартираха акцията „ Чиста е! “. Нейната цел е да опровергае слуховете, че водата в Черно море е мръсна. Стартът на акцията провокира отрицателен публичен отзив заради няколко аргументи. От една страна, специалисти в региона на връзките с обществеността я оповестиха за неефективна, защото единствено снимков материал, оповестен за толкоз къс интервал от време, не би донесъл никакви изгоди. Кампанията е дейна през юли и август – най-активните летни месеци, когато към този момент туристите са избрали дали да почиват на Българското Черноморие, или не.
Конституционният съд стартира да умува по референдума против еврото
Конституционният съд образува дело за референдума против еврото на „ Възраждане “. Допитването бе отхвърлено от Народното събрание при започване на месеца, което предизвика проруската партия да оспори решението пред съда. Конституционната тъжба бе импортирана от „ Възраждане “, „ ИТН “ и самостоятелния народен представител Радостин Василев.
Доставката на повече азерски газ за Европейски Съюз може да е проблем
Според президента на Азербайджан Илхам Алиев износът на газ от страната му за Европа ще нарасне до 11.6 милиарда кубични метра през 2023 година (от 11.4 милиарда през 2022 г.). Увеличаването е резултат от предварителното съглашение от юли 2022 година сред близкоизточната страна и Блока за удвояване на газовите потоци до 2027 година То би означавало годишни размери от минимум 20 милиарда кубични метра спрямо едвам 8.1 милиарда през 2021 година
Payhawk получи европейски лиценз и отвори осми интернационален офис
Основаната в България платформа за ръководство на заплащания Payhawk получи европейски статут на институция за електронни пари. Лицензът бе публикуван от централната банка на Литва и дава достъп до Европейското икономическо пространство (ЕИП). Компанията ще има повече пространство за нововъведения и автономност при даването на платежни услуги, в това число даване на заеми. Така Payhawk към този момент се трансформира в лицензирана европейска институция за електронни пари.
Нов мегапроект за предпазване на сила в Германия
Баварската компания Eco Stor желае да построи една от най-големите системи за предпазване на сила в Европа покрай източногерманския град Фордерщет. След завършването си през 2025 година батерийният комплекс би трябвало да може да съхранява към 600 мегаватчаса електрическа енергия. На доктрина това може да достави с електричество 31 250 семейства в продължение на 24 часа.
Русия национализира представителствата на Danone и Carlsberg
Руската страна пое контрола върху локалния филиал на френския производител на кисело мляко Danone и иззе каузи на бирената компания Carlsberg в локална пивоварна. Това се случи според декрет, подписан от президента Владимир Путин в неделя, предава Reuters. Съгласно указа 98.56% от акциите на пивоварната компания Baltika Breweries, която принадлежи на Carlsberg, и десетки хиляди акции, принадлежащи на Danone, „ краткотрайно “ минават под контрола на съветската страна.
Икономическият напредък на Китай разочарова
Икономиката на Китай набъбна с прекомерно нежни темпове през второто тримесечие, защото търсенето е отслабнало както вкъщи, по този начин и в чужбина. Импулсът след Коронавирус се забавя бързо и това ускорява натиска върху политиците да дават повече тласъци за подсилване на активността, написа Reuters.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР