НС възложи на кабинета да преговоря с Украйна за оборудването

...
НС възложи на кабинета да преговоря с Украйна за оборудването
Коментари Харесай

НС възложи на кабинета да преговоря с Украйна за оборудването за АЕЦ „Белене“, ЕК: Може да го купят с европари


Народно събрание разпореди на кабинета да преговоря с Украйна за оборудването за АЕЦ „ Белене “, Европейска комисия: Може да го купят с европари.

Парламентът разпореди на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “.
Решението беше признато със 155 гласа
„ за “ и 57 „ срещу “. Депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “, Движение за права и свободи и „ ИТН “ подкрепиха решението. „ Против “ гласоподаваха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

Според признатото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването – близо 1,2 милиарда лв.. Предвижда се договарянията да се проведат в 60-дневен период от влизането в действие на решението. Министърът на енергетиката следва да осведоми Народното събрание за подхванатите дейности и
съответните резултати от извършените договаряния.
С днешното решение на Народното събрание се отменя предходно решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за изграждане на АЕЦ „ Белене ” взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ „ Белене ” в настрана планово сдружение.

Междуврменно Европейската комисия съобщи през днешния ден, че е допустимо Украйна да употребява средства от Европейски Съюз, с цел да купи от България нуклеарни реактори, оповестява Българска телеграфна агенция.
Няма спънка за това, съобщи представител
на комисията на конференция в отговор на въпрос.

По неговите думи това са двустранни въпроси, сред България и Украйна. Подобно действие би било допустимо с потреблението на европейски средства, уточни представителят и добави, че сходна стъпка би била в помощ
за укрепването на украинската стопанска система.
Европейски Съюз обезпечава на Украйна забележителна финансова помощ – 1,5 милиарда евро месечно тази година. Тя е ориентирана в поддръжка на работата на украинската страна. Украйна преценя по какъв начин да употребява тези средства. Няма спънка Украйна да употребява част от сумите за съдействие с България в региона на нуклеарната сила, заключи представителят.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР