НС прие Декларация за ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РСМ.

...
НС прие Декларация за ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РСМ.
Коментари Харесай

НС прие Декларация за ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РСМ

Народно събрание одобри Декларация за ескалиращите нападателни антибългарски прояви в РСМ. Без полемика Народното събрание одобри Декларация  във връзка с ескалиращите  нападателни антибългарски прояви в Република Северна Македония.  Тя беше подкрепена от 184 народни представители и един се въздържа.

В Народното събрание бяха импортирани  четири плана на заявления от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме Промяната ”, “Демократична България ” и “Възраждане ”,  на основата на които беше направен и гласуван един общ план, препоръчан от Комисията по външна политика.

В признатата декларация българският парламент осъжда деянията и апелите за принуждение против българите в Северна Македония , техните организации и клубове, и изключително тежкото закононарушение против българина Християн Пендиков и твърдо упорства да бъдат предприемани систематични ограничения от всички институции за разкриването и подвеждането под отговорност на причинителите.

Също по този начин Народното събрание  възразява против трайното несъблюдение на Договора за другарство,  добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония от 2017 година и двустранните Протоколи от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от 2019 година и 2022 година

В декларацията се показва  притеснение и угриженост , че ескалиращата антибългарска акция в Северна Македония може да заплаши процеса по  вписването на българите в Конституцията на страната,  както и развиването на демократичните процеси и институции в Северна Македония и нейния път към участие в Европейския съюз, което обслужва интереса на трети страни.

Българска телеграфна агенция

Създадоха робот за опрашване на растения

Народно събрание одобри Декларация за ескалиращите нападателни антибългарски прояви в РСМ

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР