НС гледа във вторник на извънредно заседание актуализацията на бюджетите

...
НС гледа във вторник на извънредно заседание актуализацията на бюджетите
Коментари Харесай

Забавянето на увеличението на пенсиите се дължи на управляващите, не на опозицията, заяви Деница Сачева

НС гледа във вторник на изключително съвещание актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК
Народното събрание ще заседава изключително във вторник за второто четене на актуализацията на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса. Темата за пенсиите и още веднъж стана мотив за политически мнения в кулуарите на Народното събрание.

„ Ние предупредихме неведнъж, че от 1 юли можеше пенсиите да бъдат увеличени с 20% и от 1 октомври да създадем цялата пенсионна система обективна, като я преструктурираме. Това сме го декларирали стотици пъти, то беше утвърдено от нашите сътрудници в обединението, стигнахме до единогласие. Това, че на 1 юли няма да бъдат платени тези 20%, а единствено 6%, се дължи на следните субекти – Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. На днешната дата трябваше да бъдат признати двата „ дребни бюджета “, огромният бюджет, държавният, където са включени прехвърлянията към ДОО, с цел да могат хората, над 2 милиона пенсионери да си получат добавките, които бяха залегнали в нашето съдружно съглашение. Но тези четири партии – Има Такъв Народ, „ Възраждане “, ГЕРБ и Движение за права и свободи провалиха пенсиите на над 2 милиона българи от 1 юли тази година “. Това обвиняване хвърли към опозицията депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Отговорът на опозицията не закъсня. От думите на Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Хасан Адемов стана ясно, че виновността е напълно на ръководещите, защото преди всичко актуализацията на бюджета се е забавила прекалено много. Освен това в програмата на Народното събрание тази седмица точката за Закона за държавното публично обезпечаване не попада.

„ Искам да покажа пред вас програмата на Народното събрание за тази седмица, която ни беше препоръчана. В тази стратегия няма на никое място точка за Закона за държавното публично обезпечаване. Така че това, което сега Българска социалистическа партия се пробва да наложи, че поради опозицията няма да има пенсии е безусловно погрешно и безспорна неистина. Не е имало такава точка в съвещанията на Народното събрание, с цел да могат да се гледат пенсиите. Самият бюджет беше импортиран задоволително късно, тъй че доста ясно беше още с внасянето на бюджета, че няма по какъв начин в границите на спазването на закона и на спазването на всички процедури този бюджет да бъде признат до 25 юни. Така че, няма бойкот от страна на опозицията, по-скоро самите ръководещи се пробваха да създадат по този начин, че да изкарат опозицията отговорна “, съобщи от своя страна някогашният обществен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„ Да, по този начин е, пенсионерите от 1 юли ще получат най-вероятно единствено 6,1%, тъй като едвам през днешния ден в 14 часа е планувана работната група, на която ще се гледат предложенията за пенсиите и следобед (бел.ред. в 16:30 часа) ще има Комисия по бюджет и финанси. Самият законопроект на държавното публично обезпечаване (ДОО) ще се гледа на изключително съвещание във вторник. Каквито и нараствания да бъдат признати в последна сметка, те ще могат да се изплатят на пенсионерите или на друга дата от месец юли или с пенсиите им за месец август, само че това го дължат на ръководещите, а не на опозицията “, безапелационна бе Деница Сачева.

Тя уточни и какво е предлагането от страна на ГЕРБ-СДС във връзка с пенсиите.

„ Ние сме предложили 15% нарастване, предложили сме добавката от 60 лв. да се резервира до края на тази година, като се трансформира в обществена помощ от 1 януари 2023 година. Шест месеца са задоволително време за това тази добавка да бъде разграничена от пенсиите и да бъде обществена помощ за тези, които имат потребност от нея. Изказали сме песимизъм във връзка с предложенията от месец октомври, тъй като те не са обективни, няма да обиден всички пенсионери, ще бъдат единствено за 717 хиляди пенсионери, не се утвърждават от обществените сътрудници и за тях няма политически консенсус “, акцентира Деница Сачева.
<
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР