Нравствената полиция на Иран, която отговаряше за проследяването на изпълняването

...
Нравствената полиция на Иран, която отговаряше за проследяването на изпълняването
Коментари Харесай

Протестите успяха - нравствената полиция в Иран е закрита

Нравствената полиция на Иран, която отговаряше за следенето на изпълняването на строгия ислямски дрескод, е разпусната - това разгласи основния прокурор на страната, представен от BBC.

Изказването на Мохамед Джафар Монтазери е направено по време на религиозна конференция в неделя, като към момента не е доказано от други организации.

" Нравствената полиция нямаше нищо общо със правосъдната власт и бе закрита от същото място, от което я назначиха, " сподели той, визирайки вътрешното министерство.

От Ислямската гражданска война през 1979 година насам Иран е прекосявал през голям брой форми на " нравствената полиция ", само че последната, позната още като Гашт-е Ершад (патрули за напътстване), бе главният орган за използване на ислямския кодекс за държание в страната.

Патрулите започнаха през 2006 година, като задачата им е да наблюдават за дрескода, който изисква дамите да носят дълги облекла и не разрешава късите панталони, скъсаните дънки и други облекла, считани за неприлични.

На 16 септември 22-годишната Махса Амини умря три дни, откакто бе арестувана за нарушение на прецизните правила за покриване на главата, с които иранките би трябвало да се преценяват.

Случаят провокира митинги, които не престават с месеци и до през днешния ден - те бяха подсилени от недоволството, подбудено от бедността, безработицата, неравностите, несправедливостите и корупцията в страната.

В събота Монтазери сподели пред Народното събрание, че законът, който задължава дамите да носят хиджаби, ще бъде преразгледан. Въпреки прекратяването на работата на бруталната полиция обаче, шансът тези дългогодишни правила да отпаднат не е огромен.

Макар премахването на този отдел в службите на реда да е отстъпка от страна на ръководещите, няма гаранции, че тя ще бъде задоволителна, с цел да спрат митингите, при които част от дамите изгарят демонстративно покривалата на главите си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР