Новозеландският парламент гласува днес закон, с който въвежда специален платен

...
Новозеландският парламент гласува днес закон, с който въвежда специален платен
Коментари Харесай

Нова Зеландия въвежда платен отпуск за жертви на домашно насилие

Новозеландският парламент гласоподава през днешния ден закон, с който вкарва специфичен заплатен отпуск от 10 дни за жертви на домашно принуждение. Мярката има за цел да помогне на потърпевшите да изоставен дома, съобщи " Франс прес ".

Депутатката от Партията на зелените Джан (Джанет) Лоуги изясни, че се чака с този отпуск жертвите да получат опция да избягат от насилието и да получат помощ, без да се опасяват, че може да изгубят работата си. " Това е от изгода за жертвите, от изгода за работодателите и от изгода за обществото ", съобщи тя, откакто законът беше признат с 63 на 57 гласа.

Преди Нова Зеландия, през 2004 година подобен тип 10-дневен заплатен отпуск вкараха Филипините.

Статистиката демонстрира, че Нова Зеландия е една от най-засегнатите от домашно принуждение развити страни. Делът на убийствата в фамилията на човек от популацията там е двойно по-голям, в сравнение с в Австралия, Канада или Англия.

" Твърде късно " или рисково

Лоуги, която е част от ръководещата левоцентристка коалиция, изрази страдание, че помощта за жертвите на домашно принуждение постоянно идва прекомерно късно. " Чакаме ситуацията да стане в действителност доста неприятно, някой да бъде погубен, и едвам тогава ставаме загрижени ", означи тя.

Предназначението на новия отпуск е да се даде на жертвите, които се пробват да избягат от общия дом, нужното им време, било то да се явяват в съда, да се реалокират другаде или да намерят ново учебно заведение за децата си. Консервативната съпротива не поддържа тази промяна, обяснявайки, че желанието зад мярката е положително, само че има заплаха тя да попречи на жертвите при вероятно търсене на работа.

" Работодателите ще изследват " под лупа " претендентите, питайки се дали те може да се окажат жертви на домашно принуждение, защото в последна сметка това ще засегне активността им ", сподели представител на Националната партия.
Нова Зеландия от дълго време е модернист в отбраната на правата на дамите. През 1893 година тя става първата страна света, където дамите получават право на глас. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР